marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Δολοφονίες στο Αιγαίο

Τεράστιες οι ευθύνες της ευρωπαϊκής ένωσης

του Σωτήρη Βλάχου

Ξηλώνουν κάθε κανονισμό που προστατεύει ανθρώπινες ζωές

Δέκα πέντε νεκροί και είκοσι οκτώ αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός δύο ναυαγίων στα Κύθηρα και τη Λέσβο τον Οκτώβρη.

Τα ναυάγια έγιναν με διαφορά δύο ωρών και ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μικρά παιδιά.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει την αποκλειστική ευθύνη στον Ερτογάν και τον κάλεσε να «σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το πόσο η ίδια την σέβεται είναι άλλο ζήτημα.

Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ανεβαίνει δραματικά μετά «Το Μεγάλο Ναυάγιο του Κανονισμού του Δουβλίνου και της κοινής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας».

Στο διευρυμένο φόρουμ κορυφής της Πράγας, οι Ευρωπαίοι δεν συμφώνησαν πουθενά εκτός από το ζήτημα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων και ακτών της ηπείρου από τις προσφυγικές ροές. 

Απόδοση ευθυνών στις ελληνικές αρχές

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα του μεταναστευτικού και των αναρίθμητων ψυχών που πνίγονται στις θάλασσες του Αιγαίου, πέρασε εντελώς στα αζήτητα από την πλειοψηφία των Ελληνικών ΜΜΕ.

Σε πόρισμα της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), που αφορούσε το ζήτημα της συγκάλυψης των ελληνικών επαναπροωθήσεων από τη Frontex, είναι καταπέλτης και για τη Frontex και για τις ελληνικές Αρχές.

Μιλάμε πια για έκθεση επίσημου οργάνου της ΕΕ και όχι για ισχυρισμούς ομάδας ακτιβιστών ή ατόμων.

Η κατηγορία του προδότη που εκστομίστηκε από κυβερνητικά χείλη όταν ακτιβιστές έβγαλαν αυτά στην επιφάνεια για πρώτη φορά, αποδεικνύεται ξανά ότι αποτελεί απλά εργαλείο εκφοβισμού για όσους τολμούν να τους αποκαλύψουν.

Το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από ευρωπαϊκά μέσα και ομάδες (Spiegel, Lighthouse Reports, FragDenStaat, Reporters United).

Στο πόρισμα καταγράφονται οι ψεύτικες αναφορές υψηλόβαθμων στελεχών της Frontex που στόχευαν στη συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων του Ελληνικού Λιμενικού σώματος.

Μεταξύ των υπό κατηγορία ήταν και ο πρώην διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι.

Ο βραβευμένος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, κ. Λετζέρι, παραιτήθηκε στη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex. Το σκοτεινό σημείο αυτής της εξέλιξης αφορά το ζήτημα ότι, μετά την παραίτηση του σταμάτησε κάθε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εναντίον του.

Με την πιο επίσημη βούλα επιβεβαιώνεται ότι οι ενέργειες της Frontex παραβιάζουν μια σειρά κώδικες και κανονισμούς της ΕΕ.

Πριν την επίσημη βούλα πολλές οργανώσεις πολιτών είχαν καταγράψει αυτά τα εγκλήματα. Έρευνα της Forensic Architecture (Διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διερεύνα περιπτώσεις κρατικής βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο) αναφερόταν σε πάνω από 1.000 επεναπροωθήσεις από τις ελληνικές Αρχές μέσα σε δύο χρόνια - από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Η Guardian ανάφερε ότι η ελληνική αστυνομία εξαναγκάζει πρόσφυγες να απωθήσουν μετανάστες πίσω στην Τουρκία με αντάλλαγμα να μην επαναπροωθηθούν οι ίδιοι.

Τα «pushbacks» είναι πια αδιαμφισβήτητα. Παρατάνε ανθρώπους αβοήθητους μεσοπέλαγα.

Στο πόρισμα της OLAF αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, ότι στις 5/8/2020, αεροπλάνο της Frontex είδε ελληνικό λιμενικό να ρυμουλκεί 30 πρόσφυγες, επικοινώνησε με το αρχηγείο για  να καταγγείλει το γεγονός και πήρε ως απάντηση, «αποχωρήστε άμεσα από το σημείο».

Είναι φανερό ότι ο στόχος μιας τέτοιας εντολής ήταν να μην υπάρχουν μάρτυρες.

Ένας κόσμος χωρίς έλεος

Είναι χιλιάδες οι ανθρώπινες ζωές που πνίγονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του Αιγαίου. Με μοναδικό υπεύθυνο, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, τον Ερντογάν.

Όπως όμως δείχνουν πια τα επίσημα στοιχεία οργάνων της ΕΕ, στις δολοφονίες προσφύγων και μεταναστών συμμετέχει και η ΕΕ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της. Ευθύνες που ξεκινούν από τη στήριξη και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή που οδήγησαν στην απόλυτη καταστροφή σε μια σειρά χώρες και αφαίρεσαν το δικαίωμα της επιβίωσης. Μέχρι τη συνεχώς αυξανόμενη σκλήρυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορά το μεταναστευτικό.

Όσοι από τους γης τους κολασμένους δεν χάσουν τη ζωή τους στην προσπάθεια για μια θέση στον ήλιο, φυλακίζονται σε στρατόπεδα.  Όσον αφορά τη δυνατότητα αίτησης για άσυλο, αυτή περιορίζεται ολοένα και περισσότερο για όσους καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν.  Η ήπειρος της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετατρέπεται σε μακρινή ανάμνηση.    

Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη. Τόσο για τους διωγμένους του κόσμου, όσο και για τους τους λαούς της ΕΕ, που θα αρχίσουν να νοιώθουν στο πετσί τους ότι το κουτσούρεμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες.

Σωτήρης Βλάχος

23 Οκτωβρίου 2022