marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

H Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

για προοδευτική διακυβέρνηση ΚΚΕ, ΜεΡΑ25, ΚινΑλλ

Στην «ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση», αναφέρθηκε πριν μερικές μέρες το ΠΣ του Σύριζα. Και τόνισε ότι «Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, και το ΚινΑλλ.»

Το αίσθημα της όσον το δυνατό πιο πλατιάς ενότητας είναι ένα βαθύ αίσθημα στις τάξεις των καταπιεσμένων. Η παλλαϊκή συστράτευση οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς απέναντι στη λαίλαπα της δεξιάς είναι καθήκον αναντίλεκτο.

Μόνο που χωρίς πρόγραμμα ρήξης με το σύστημα, πρόγραμμα που να μπορεί να οδηγήσει έξω από την κρίση και να επαναφέρει το δικαίωμα στη ζωή σε όσους το αφαίρεσε η δεκάχρονη κρίση, η συστράτευση θα είναι επανάληψη της διακυβέρνησης Σύριζα και θα οδηγήσει σε απαξίωση της αριστεράς συνολικά. Συστράτευση οργανώσεων και κομμάτων του προοδευτικού χώρου χωρίς ρήξη με το σύστημα θα είναι διαμοιρασμός θώκων εξουσίας. Έτσι, πολύ σωστά αναφέρεται ο Βαρουφάκης, σε απάντησή του στην πρόσκληση Σύριζα, στην ανάγκη σύστασης προγραμματικού πλαισίου πάνω στο οποίο να κτιστεί μια τέτοια συνεργασία:

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 κατέθεσε και οδοιπορικό μέσα από το οποίο μπορούν να υλοποιηθούν οι πιο πάνω προϋποθέσεις: «Κατάργηση του «ΗΡΑΚΛΗ» και νομοθέτηση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων», για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και τα μικρομάγαζα. «Κατάργηση του Υπερταμείου», για να προστατευτεί ό,τι έμεινε από την δημόσια περιουσία. «Κατάργηση της ΑΑΔΕ», για να ανακτηθεί η κυριαρχία «επί της φορολογικής αρχής (εφοριών και, ιδίως, λογισμικού)». «Βαθιά κουρέματα (π.χ. κατάργηση προπληρωμών, ανώτατο συντελεστής ΦΠΑ 15%-18%, μηδενικό ΕΝΦΙΑ για μικρομεσαίους, διαγραφή οφειλών πληγέντων από την πανδημία)», για περιορισμό των λουκέτων. Ποσά που να «ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ ετησίως» για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φτώχεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΜεΡΑ25 κατάθεσε πρόγραμμα και προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να κτιστεί μια παλλαϊκή συσπείρωση. Ανάλογη πρόταση έκανε και στις 9 Μαΐου 2020, στην οποία αναφέρθηκε σε «ύφεση -10% με -15%, και έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού περί το -15%», που για να αντιμετωπιστεί,  «η βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι η μόνη εναλλακτική σ’ ένα 5ο Μνημόνιο καταστροφικότερο και του 1ου».

Στα μέτρα που τότε προτείνονταν συμπεριλαμβάνονταν και άλλα εξαιρετικά σημαντικά, που θα πρέπει να υπάρχουν σε ένα πρόγραμμα αριστερού μετώπου διακυβέρνησης.  Όπως, «Ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος σε τράπεζα χωρίς την κρατικοποίησή της. Σπάσιμο του τραπεζικού μονοπωλίου στις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω της ίδρυσης δωρεάν Δημόσιου Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών… Καθιέρωση Αξιοπρεπούς Βασικού Εισοδήματος, άμεση κατάργηση του καθεστώτος των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων, και Συλλογικές Συμβάσεις για όλους».

Στα χέρια της ηγεσίας του Σύριζα βρίσκεται τώρα η μπάλα, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε, ανατρέποντας το 62% του δημοψηφίσματος, και να απαντήσει πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις. Αν τις απορρίψει θα πρέπει να εξηγήσει γιατί και να απαντήσει αν επανάληψη της πολιτικής που ακολούθησε στη διακυβέρνησή της μπορεί τώρα να οδηγήσει κάπου. Αν τις απορρίψει θα πρέπει οι ίδιες οι μάζες που συσπειρώθηκαν στον Σύριζα για αντιμετώπιση των μνημονίων και της φτώχειας να απαιτήσουν εξηγήσεις από την ηγεσία τους.

«Το 2010, η κοινωνία μας βρέθηκε απροετοίμαστη. Αιφνιδιάστηκαν οι πολίτες και υπέκυψαν στην ενορχηστρωμένη επίθεση της τρόικα.  Το 2020 πια γνωρίζουμε. Αυτή τη φορά άγνοια δεν συγχωρείται…» αναφέρει επίσης το ΜεΡΑ25 στην πιο πάνω ανακοίνωσή του

Εμείς θα προσθέταμε ότι και το 2015 ο κόσμος που συσπειρώθηκε και αγωνίστηκε μέσα από τον Σύριζα, δεν γνώριζε ότι η αποδοχή των μνημονίων για να καταργηθούν τα μνημόνια και η συνθηκολόγηση με την τρόικα ήταν μια καταδικασμένη πολιτική. Τώρα το γνωρίζει. Τώρα υπάρχει και εναλλακτική λύση, που εδράζεται στην πρόταση της ίδιας της ηγεσίας του για πλατύ μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης πάνω στο πρόγραμμα που προτείνει το ΜεΡΑ25.         

Σωτήρης Βλάχος

16 Ιανουαρίου 2021