ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ
Τη στιγμή που η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα και απαιτεί την πιο μεγάλη δυνατή συνεργασία για αντιμετώπισή της, ο Τράμπ, κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του σημερινού ληστρικού παγκόσμιου συστήματος, προσπάθησε να εξαγοράσει Γερμανούς επιστήμονες για να έχουν οι ΗΠΑ την πατέντα του νέου φαρμάκου και εμβολίου και, συνεπακόλουθα, τα κέρδη από την πώλησή τους.
Οι ΗΠΑ που επεμβαίνουν στρατιωτικά παγκόσμια για να προστατέψουν την «δημοκρατία», δεν βοήθησαν καμιά από τις συμμαχικές έστω δυτικές δημοκρατίες. Μεταξύ των χωρών επίσης που ενώνει η ΕΕ και η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», η αλληλοϋποστήριξη ήταν από μηδαμινή μέχρι ανύπαρκτη. Η Γερμανία αρνήθηκε βοήθεια προς την Ιταλία και άλλες χώρες και έκλεισε σύνορα. Γερμανία, Γαλλία και Τσεχία ανέστειλαν εξαγωγές ιατρικού υλικού στους εταίρους τους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αρχικά δηλώσει ότι δουλειά της ΕΚΤ δεν είναι να μειώσει τα χρέη χωρών που κυριολεκτικά πνίγονται, αλλά να εξασφαλίσει ρευστότητα για τις τράπεζες. Τα συστήματα υγείας και οι ανάγκες των ανθρώπων είναι εντελώς εκτός του οπτικού της πεδίου. Ήταν κάτω από την ασφυκτική πίεση της κρίσης του κορωνοϊού που τελικά αποφάσισε την παροχή ρευστότητας 750 δισ.
Μέσα σε αυτή την αθλιότητα ξεχώρισαν Κούβα και Κίνα που παρείχαν βοήθεια σε άλλες χώρες. Πίσω από αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να εντοπισθούν οι διαφορές στα οικονομικά συστήματα αυτών των χωρών από όλες τις άλλες χώρες. Στην Κούβα υπάρχει ζωντανή η μεγαλύτερη κατάκτηση της Κουβανικής επανάστασης των Κάστρο και Τσε: Η παραγωγή δεν γίνεται με στόχο το ιδιωτικό κέρδος, αλλά με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου. Έτσι, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι οικονομικοί αποκλεισμοί της Δύσης για δεκαετίες τώρα, αλλά και γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και εκφυλισμός, η χώρα κατέχει ρεκόρ σε αριθμό γιατρών και επιστημόνων που βοηθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η Κίνα επίσης, στην οποία τα προβλήματα έλλειψης δημοκρατίας και γραφειοκρατικού εκφυλισμού είναι πολύ πιο σοβαρά από της Κούβας, ο κεντρικός κρατικός σχεδιασμόςστέκει, ειδικά μετά την κρίση του 2008, πάνω από την αναρχία του πολέμου των ιδιωτικών επιχειρήσεων για κέρδος. Τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν, που μόνο σε αυτά στέκονται τα δυτικά ΜΜΕ, συνδυάστηκαν με ενίσχυση του συστήματος υγείας, προσλήψεις, νέες υποδομές – νοσοκομείο χτίστηκε σε 10 μέρες αποκλειστικά για θύματα του κορονοϊού.
Κούβα και Κίνα έκτιζαν δημόσια συστήματα υγείας όταν το δόγμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού τα κατεδάφιζε προς όφελος των ιδιωτικών φαρμακευτικών και ιδιωτικής υγείας. Η σκέψη ότι η πανδημία μπορούσε να είχε βρει τις κοινωνίες μόνο με ιδιωτικά συστήματα υγείας για να την αντιμετωπίσουν, δεν μπορεί παρά να προκαλεί τρόμο.
Η πανδημία αυτή έφερε τα πάνω κάτω τόσο, που, ο νεοφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν, σε διάγγελμα προς το γαλλικό έθνος, τόνισε ότι «στον κόσμο που θα αναδυθεί όταν ξεπεράσουμε τη δοκιμασία, το δημόσιο σύστημα υγείας, καίριες υποδομές και το κοινωνικό κράτος οφείλουν να αναστηλωθούν και να μείνουν έξω από τους νόμους της αγοράς».
Ο πρωθυπουργός του, Εντουάρ Φιλίπ, ανήγγειλε ότι καίριες επιχειρήσεις θα εθνικοποιηθούν προκειμένου να μην κλείσουν, για να προστατευτεί ο κόσμος από την ανεργία, ενώ ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ διέταξε να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Το κράτος «που είναι το πρόβλημα» σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα, που πρέπει να είναι όσο πιο μικρό γίνεται, είναι το μόνο που μπορεί τελικά να διασώζει τις κοινωνίες. Και αυτό παρά την αδιαφάνεια στη λειτουργία του, που επιτρέπει στις μεγάλες επιχειρήσεις να το διαφθείρουν και να επικαλούνται τη διαφθορά που οι ίδιες δημιουργούν για να το δυσφημίζουν. Ζήτημα που η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά.
Σωτήρης Βλάχος
28 Μαρτίου 2020