marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΑΙΓΑΙΟ

Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΕΞΙΑΣ

Η ακραία εθνικιστική στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα των Πρεσπών με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Σύριζα, ξέροντας ότι δεν είχε κάτι να φοβηθεί από ένα λιλιπούτιο κράτος με ανύπαρκτη πολεμική μηχανή, αντικαθίσταται τώρα από  «συνετή» στάση.

«Θα ήταν μεγάλη αφέλεια, ανοησία μας η στρατιωτικοποίηση των κρίσεων με την Τουρκία… Αυτό  ίσως επιδιώκει η άλλη πλευρά…» (ΥπΕξ, Νίκος Δένδιας).

Δεν είναι η Βόρεια Μακεδονία τώρα ο αντίπαλος και «εθνικά περήφανες» πολιτικές δεν είναι ακριβώς αυτό που βολεύει.

Τώρα υπάρχει η διεθνής διπλωματία για επίτευξη διπλωματικών «νικών», στη βάση «Αρχών» βεβαίως.

Μια τέτοια νίκη πέτυχε στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου συνάντησε τον Βασιλιά Σαλμάν. «Οφείλω να πω πως ήταν μία εξαιρετικά επιτυχής επίσκεψη. Συζητήσαμε με την Μεγαλειότητά του…» -Έλεος.

«Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά (μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης) δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή…»

«Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες… «κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα»

Τις γεωπολιτικές… ευαισθησίες και άλλα εντόπισε ο υπουργός εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, του πιο διεφθαρμένου ίσως κράτους στον πλανήτη, που στερεί δημοκρατικά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της ψήφου, από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που αποκεφαλίζει δημόσια, που αυτή τη στιγμή διεξάγει γενοκτονία στην Υεμένη.

Εξασφαλίστηκε συναντήληψη με τη Σαουδική Αραβία λίγες μόνο εβδομάδες μετά που εξασφαλίστηκε το ίδιο και με το κράτος του Ισραήλ. «Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα…»

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η αγνόηση των πάγιων διεθνών κανόνων… μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή». (Ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών) 

Η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί για την αγνόηση των διεθνών κανόνων μαζί με το κράτος του Ισραήλ που για δεκαετίες αγνοεί κάθε διεθνή κανόνα, παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα των Παλαιστινίων και σκορπίζει τον θάνατο.

Πολύ πρόσφατα επίσης, μια σειρά χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα,  «αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο που ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» πάνω στο ζήτημα της Παλαιστίνης. Καταψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων.

Μεγάλη ικανοποίηση για αυτή την εξέλιξη έκφρασε ο Ισραηλινός ΥπΕΞ Ίσραελ Κατζ. Και ευχαρίστησε τις χώρες που σταματούν ένα «θεσμό που εκπροσωπεί τη δομική προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στον ΟΗΕ».

Την ίδια ώρα που η ελληνική εθνικοφροσύνη χλευάζει τον Ερτογάν που συμμαχεί με όλους, ΗΠΑ και Ρωσία, με ΙΣΙΣ αλλά και αντιΙΣΙΣ μέτωπο, ανάλογη χωρίς ηθική και Αρχές πολιτική ακολουθεί και η ελληνική δεξιά. Αναδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τέτοιες πολιτικές δεν είναι χαρακτηριστικό απλά του Ερτογάν, προϊόν της τουρκικής καταγωγής του, αλλά χαρακτηριστικό των εκπροσώπων των καπιταλιστικών χωρών, της διπλωματίας της διεθνούς τάξης πραγμάτων.

Εγκλωβισμός σε αυτή τη διπλωματία οδηγεί στον ξεπεσμό κάθε ηθικής και Αρχών και καταδικάζει την ειρήνη και τους λαούς.

Και όμως αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται ο παράγοντας που επιτρέπει απεγκλωβισμό από αυτή την κατάσταση. Το πανίσχυρο γαλλικό προλεταριάτο κάνει δυναμικά την εμφάνιση του –κάτι που κρύβουν τα ΜΜΕ. Και δεν αφήνει αμφιβολίες για τις δυνατότητες του. Στον Λίβανο και σε μια σειρά άλλες χώρες επίσης, οι λαοί εμφανίζονται στην ιστορική σκηνή.

Η παγκόσμια αριστερά πρέπει να απευθυνθεί στους λαούς, να τους συντονίσει και να καθορίσει τους στόχους. Αυτό αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για αντιμετώπιση της παγκόσμιας ταξικής επίθεσης της δεξιάς αλλά και της προώθησης της ειρήνης.

Σωτήρης Βλάχος

24 Δεκεμβρίου 2019