Η φιλοσοφία των ιδιωτικοποιήσεων και οι ιδεολογικες-της καταβολες*
Γιατί γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις; Η συνηθισμένη εκλογίκευση βασίζεται στη ρήση του Ανταμ Σμιθ ότι το κυνηγητο του προσωπικου συμφέροντος παράγει το γενικο συμφέρον. Ότι υπάρχει ένα «αόρατο χέρι» που μεταφράζει το προσωπικο συμφέρον σε κοινωνικη πρόοδο. Ότι το προσωπικο συμφέρον είναι το κίνητρο για κάθε οικονομικη δραστηριότητα ενώ ο ανταγωνισμος πρσφέρει τον αναγκαίο έλεγχο για να μην υπάρχουν σπατάλες ή υπερβολικες χρεώσεις.
Στη βάση αυτης της λογικης η παρεμβολη του κράτους στην οικονομία το μόνο που κάμνει είναι να σκοτώσει το κίνητρο για δουλεια και να αφαιρέσει τον φυσιολογικο έλεγχο του ανταγωνισμου. Ενας κρατικος οργανισμος δεν έχει κίνητρο να βελτιώσει τις υπηρεσίες-του και αργα ή γρήγορα αποτελματώνεται, οι υπηρεσίες που προσφέρει παραμένουν απαρχαιωμένες και οι πελάτες-του πληρώνουν ακριβα για χαμηλη ποιότητα.
Αντίθετα, ένας ιδιωτικος οργανισμος που αγωνίζεται να κερδίσει πελάτες κάμνει ότι μπορει για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα σε χαμηλότερες τιμες. Αν δεν το κάμει, ο ανταγωνισμος θα οδηγήσει σε απώλεια πελατων και σε χρεωκοπία.
Ετσι, η κοινη σοφία της σημερινης κοινωνίας οδηγει στη μεγάλη εκστρατεία για ιδιωτικοποίηση κάθε κρατικου φορέα και την ανάθεση των υπηρεσιων που προσφέρει σε ιδιώτες. Σε περιπτώσεις που οι κρατικοι οργανισμοι είναι πολύ μεγάλοι για να ιδιωτικοποιηθουν, ακολουθείται η μεθοδολογία του τεμαχισμου-τους σε μικρότερες μονάδες για να μπορέσουν να τους δώσουν στους ιδιώτες.
Πόσο όμως η πραγματικότητα αντανακλα αυτή την προσέγγιση; Οι εμπειρίες απο τις αποκρατικοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιων στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικου καπιταλισμου κάθε άλλο παρα στηρίζουν αυτή την άποψη. Η ιδιωτικοποίηση της Υδατοπρομήθειας στη Γαλλία είχε καταστροφικα αποτελέσματα, η ιδιωτικοποίηση των τραίνων στην Μεγάλη Βρετανία οδήγησε σε δραματικη μείωση της ποιότητας και της ασφάλειας των μεταφορων, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικης στέγασης είχε σαν αποτέλεσμα την τραγωδία της πυρκαγιας στο Γκρένφελ, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιων του Εθνικου Συστήματος Υγείας στη Βρετανία χρεωκόπησε με την χρεωκοπία της Carillion.
Τί πάει λάθος; Φυσικα κάθε περίπτωση έχει τις δικες-της ιδιαιτερότητες αλλα υπάρχουν μερικα κοινα θέματα που αναιρουν τη λογικη του «αόρατου χεριου». Ας δούμε μερικα:
- Μερικες υπηρεσίες είναι κρίσιμες για την κοινωνία και είναι ευθύνη της πολιτείας να βεβαιωθει ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι στη διάθεση όλων των πολιτων. Το πρόσφατο παράδειγμα της απεργίας των λεωφορείων είναι χαρακτηριστικο: όταν ο ΟΣΥΠΑ αρνήθηκε να πληρώσει τους οδηγους γιατι «δεν μπορούσε» με βάση τη συμφωνία-του με την Κυβέρνηση, η τελευταία αναγκάστηκε να «κρατικοποιήσει» ουσιαστικα τις συγκοινωνιες της Πάφου.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποκρατικοποιήσεις δεν οδηγουν σε ανταγωνισμο αλλα σε ιδιωτικα μονοπώλια ή ολιγοπώλια. Η CYTA είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης θα δώσει τη θέση-της σε ιδιωτικες εταιρίες που θα είναι συμβεβλημένες με πολυεθνικα μεγαθήρια. Ο ανταγωνισμος σε Κυπριακο επίπεδο θα είναι σχεδον ανύπαρκτος και θα παίρνει τη μορφη διαφήμισης, εξαπάτησης και κάθε μορφης άγρας πελατων. Τόσο η ποιότητα όσο και οι τιμες στις τηλεπικοινωνίες θα καθορίζονται έτσι κι αλλοιως στο διεθνες επίπεδο.
- Η ανάθεση μεγάλων προγραμμάτων απο το κράτος σε ιδιώτες με συμβόλαια, όπως στην περίπτωση της Carillion, ανοίγει την πόρτα για διαφθορα και κακοδιαχείρηση με το κράτος ανίκανο να ελέγξει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα της δουλειας.
- Η δημιουργία ιδιωτικων μονοπωλίων σε σημαντικες υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρισμος μπορει να οδηγήσει σε καταστροφικα αποτελέσματα. Στο παράδειγμα της ENRON, η διαφθορα και η διαπλοκη οδήγησαν στην κατάρρευση της ηλεκτροδότησης της Καλιφόρνιας και άλλων πολιτειων και της χρεωκοπίας τόσο της ίδιας της εταιρίας όσο και της Arthur Andersen, της μεγάλης λογιστικης εταιρίας που συγκάλυπτε της απάτες-της.
- Ο ανταγωνισμος δεν οδηγει πάντοτε σε καλύτερη ποιότητα ή φτηνότερα προϊόντα. Η απελευθέρωση των αεροπορικων πτήσεων οδήγησε στο κλείσιμο αεροπορικων εταιριων όπως η Cyprus Airways αλλα δεν είναι ορατη η βελτιωση που αναμενόταν. Οι «κανονικες» εταιρίες προσφέρουν σήμερα τα εισητήριά-τους σε αστρονομικες τιμες ενώ η ποιότητα των υπηρεσιων-τους είναι σαφως χαμηλότερη απο την ποιότητα που είχαμε πριν την απελευθέρωση. Οσο για τις «φτηνες» αερογραμμες το μέσο εισητήριό-τους είναι στην ίδια τιμη με τον παλιο καλο καιρο, αν όχι ψηλότερη, ενώ η ποιότητα των υπηρεσιων είναι συγκριτικα άθλια.
Με όλες αυτές τις διαπιστώσεις γιατι να επιμένουν οι Κυβερνήσεις στην αποκρατικοποίηση των πάντων; Η πραγματικότητα είναι πως τους μόνους που εξυπηρετουν οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις είναι μια μικρη ομάδα μεγαλοεπιχειρηματιων που μόνος-τους σκοπος είναι να ξεζουμίσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορουν απο την κοινωνία χωρις να ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των προϊόντων ή των υπηρεσιων-τους. Οι πολιτικοι που προωθουν άκριτα τις ιδιωτικοποιήσεις είναι γι’ αυτους τους ανθρώπους που εργάζονται, είναι αυτους τους ανθρώπους που θέλουν να εκπροσωπουν, είναι αυτους τους ανθρώπους που θεωρουν ότι αποτελουν την κοινωνία. Για τη συντριπτικη πλειοψηφία των πολιτων, ούτε που νοιάζονται.
Αλλα να πάμε πίσω στον Ανταμ Σμιθ. Ακόμα και ο ίδιος δεν εννοούσε ποτε πως η απληστία και το κυνηγητο του προσωπικου συμφέροντος οδηγει απαραίτητα στο κοινο καλο. Αυτό που έκαμε ήταν να εντοπίσει πως το προσωπικο συμφέρον οδηγει τους επιχειρηματίες να παράγουν αγαθα. Ο ανταγωνισμος που έπαιζε το ρόλο του ελέγχου ήταν στην εποχη-του ανταγωνισμος εκατοντάδων ή χιλιάδων παραγωγων, σε αντιθεση με τη σημερινη πραγματικότητα των πολυεθνικων ολιγοπωλίων. Μιλα ακόμα για την αντίθεση του προσωπικου συμφέροντος, όπως το καταλαβαίνουν οι βιομήχανοι και οι έμποροι, και του «κοινου καλου». Είναι πολύ αργότερα που οι θιασώτες της απορρύθμισης αποθέωσαν την απληστία και την έκαμαν σημαία της οικονομικης-τους θεωρίας.
Θα ήταν ανόητο να προσπαθήσει κανεις να κρατικοποιήσει τομεις της οικονομίας όπου υπάρχουν αρκετοι ιδιώτες που μπορουν να λειτουργήσουν ικανοποιητικα στα πλαίσια του ανταγωνισμου και να προσφέρουν αγαθα και υπηρεσίες που να ικανοποιουν την κοινωνία. Θα ήταν ακόμα σφάλμα να εναντιωθει κανεις στις ιδιωτικοποιήσεις γενικα και σε όλες τις περιπτώσεις. Όμως, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ψύχραιμα και αντικειμενικα: θα οδηγήσει η ιδιωτικοποίηση σε βελτίωση της κατάστασης; Θα πάρει η κοινωνία σαν σύνολο καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες; Αν αυτοι οι όροι δεν ισχύουν, η ιδιωτικοποίηση είναι αποτέλεσμα ενός ελαττωματικου ιδεολογήματος που το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεταφέρει πλούτο απο τους πολλους στους λίγους. Τα γεγονότα στην περίπτωση του λιμανιου της Λεμεσου που θα εξετάσουμε σήμερα δείχνουν ακριβως αυτή την αποτυχία εφαρμογης της λογικης ανάλυσης για ένα τόσο καίριο ζήτημα όπως είναι η ιδιοτικοποίηση ενός κερδοφόρου λιμανιου.
Θέλω να τελειώσω με μια τοποθέτηση: κόντρα στην τρέχουσα φιλολογία για τεμπέληδες και χαραμοφάηδες στους ημικρατικους οργανισμους που το μόνο που τους νοιάζει είναι λουφάρουν και να πληρώνονται, οι ημικρατικοι οργανισμοι αποτελουν ακόμα χώρους όπου στη μεγάλη-τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι εργάζονται με συνέπεια και αγάπη στον οργανισμο και προσφέρουν υπηρεσίες για το καλο της κοινωνίας και όχι για το προσωπικο κέρδος. Αν αυτή η προσφορα αρχίζει να χάνει πολλη απο την ανιδιοτέλειά-της, οφείλεται σε μεγάλο βαθμο στις διαβολες και τους προπηλακισμους απο τους θιασώτες της ιδιωτικοποίησης. Οφείλεται στην αποστροφη της Κυβέρνησης και της κοινωνίας γενικότερα προς οτιδήποτε δεν έχει σαν κίνητρο το εγωϊστικο συμφέρον.
Θέμος Δημητρίου
26 Ιανουαρίου 2019
* Εισαγωγική ομιλία στην Ημερίδα "Οι Ιδιωτικοποιήσεις και το παράδειγμα του Λιμανιού Λεμεσού» που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας στις 26 Ιανουαρίου 2019 στη Δημοσιογραφική Εστία