Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις
Η αντίσταση είναι μονόδρομος
Πάρα τις πολυδιαφημιζόμενες εξαγγελίες για εξαιρέσεις που θα προστάτευαν την πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη, ούτε καν η λέξη «εξαιρέσεις» δεν συναντιέται σε ολόκληρο το νόμο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη πέρασε από τη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέσα στα πλαίσια του επικοινωνιακού παιγνιδιού, το νομοσχέδιο μάς διευκρινίζει ότι «οι ενυπόθηκοι δανειστές (οι τράπεζες δηλαδή) θα έχουν την επιλογή να προχωρήσουν σε εκποίηση του ενυπόθηκου ακινήτου είτε με την παλαιά μέθοδο είτε με τη νέα μέθοδο»,λες και υπάρχει πιθανότητα οι τράπεζες να μην επιλέξουν τη νέα. Αυτήν που εξουδετερώνει εντελώς το ρόλο του κτηματολογίου, του κράτους δηλαδή,και μετατρέπει τη διαδικασία των εκποιήσεων σε διαδικασία εξπρές, παραμερίζοντας κάθε δικαίωμα του οφειλέτη που αναγνωρίζει η παλαιά μέθοδος.
Το ζήτημα του διορισμού ανεξάρτητου εκτιμητή είναι επίσης μια φάρσα. Οι «ανεξάρτητοι» εκτιμητές δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητοι σε μια εποχή που θα αναμένουν τεράστια εισοδήματα από τις τράπεζες που ξεκινούν διωγμούς οφειλετών και εξώσεις. Το κατά τα άλλα δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε ενός από εμάς να βάζει (και να πληρώνει) τον δικό του εκτιμητή, σε συνθήκες που ήδη δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε αυτές ακόμα τις ανάγκες της φυσικής επιβίωσης, ακούγεται περισσότερο σαν ανέκδοτο.
Το νέο νομοσχέδιο θα οδηγήσει τεράστιο αριθμό συμπατριωτών μας να χάσουν τις δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν πληρώσει για την πρώτη τους κατοικία ή την επαγγελματική τους στέγη, καθώς και το ίδιο το ακίνητο, την ίδια στιγμή που θα παραμένουν χρεωμένοι στις τράπεζες με το χρέος αυτό να μεταφέρεται στους απογόνους τους.
Το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας που φανερώνει η κατασκευή αλλά και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ενός τέτοιου νομοσχεδίου είναι χωρίς προηγούμενο. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν χρεοκόπησαν επειδή οι χρεώστες τους δεν πλήρωναν τα χρέη τους, αλλά γιατί διαχειρίστηκαν τις καταθέσεις του κόσμου με επιπολαιότητα και απληστία. Χρεοκόπησαν γιατί οι τραπεζίτες αφαίμαξαν τις ίδιες τις τράπεζες με τις ψηλές απολαβές τους και τα αμύθητα μπόνους τους. Χρεοκόπησαν γιατί έδιναν ανεξέλεγκτα δάνεια στους ημέτερους χωρίς έλεγχο και χωρίς διασφαλίσεις. Η υπερψήφιση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων για προστασία των ευάλωτων ομάδων σε σχέση με το πολύκροτο θέμα των εκποιήσεων, έδειξε ότι το ζήτημα δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ελαφρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έδειξε ότι η κινητοποίηση της κοινωνίας έχει τη δυνατότητα να έχει αποτελέσματα. Όλη η εκστρατεία που είχε προηγηθεί ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, και ειδικά η μάχη της συνδικαλιστικής Πλατφόρμας «Η Κοινωνία Αντιδρά και Αντιστέκεται», είχε αντίκτυπο που δεν μπορούσε κανένας να αγνοήσει.
Μέσα στον Αύγουστο επέλεξε η κυβέρνηση να περάσει τα νομοσχέδια της. Μέσα στον Αύγουστο το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις κάλεσε την πρώτη παγκύπρια του κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό. Στις 27 Αυγούστου η μάχη της συνδικαλιστικής Πλατφόρμας «Η Κοινωνία Αντιδρά και Αντιστέκεται», στην οποία συμμετέχει και το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ, κορυφώθηκε με παγκύπριο συλλαλητήριο και πάλιν στο Προεδρικό, όπου μαζεύτηκαν 3 χιλιάδες άνθρωποι. Η κοινωνία, μέσα από την Πλατφόρμα, άρχισε να διαμορφώνει κατεύθυνση παρά το σκληρό κλίμα των εποχών.
Η ψήφιση των ρητρών, παρόλα αυτά, που προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες σε ξεχωριστά νομοσχέδια, αντί αυτές να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, και η τελική υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ήταν μια δυσμενής εξέλιξη που οδήγησε σε μια προβληματική κατάσταση. Η κυβέρνηση κρατά στα χέρια της ένα νομοσχέδιο που εξασφαλίζει την υπεροπλία των τραπεζών έναντι όλων ανεξαιρέτως των δανειοληπτών.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια διαμορφώνεται το σκηνικό της πάλης ενάντια στις εκποιήσεις και της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Οι μαζικές κινητοποιήσεις για να στηριχθεί αυτός ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος να αναγκαστεί η Κυβέρνηση και η Τρόικα να κάμουν πίσω και να στραφούν προς τους κατόχους πλούτου για να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία και τις τράπεζες και όχι να κυνηγούν τα θύματα της κρίσης.
Το μέτωπο των εκποιήσεων παραμένει ανοικτό και η μάχη πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά για να έχει ακόμα πιο σαφή αποτελέσματα. Ως Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το «παρών» μας σε αυτό τον αγώνα, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και διεύρυνση της Πλατφόρμας «Η Κοινωνία Αντιδρά και Αντιστέκεται».
Το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις ζητά:
- Να παγώσουν όλα τα δάνεια μέχρι €300.000 που έγιναν με υποθήκη την πρώτη κατοικία ή την επαγγελματική στέγη ή τα καλλιεργούμενα τεμάχια για τους αγρότες και χωρίς καταβολή τόκου για όσους έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Το πάγωμα να ισχύει μέχρι να μπορεί ο δανειολήπτης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
- Να γίνει αναπροσαρμογή των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία ή την επαγγελματική στέγη ή τα καλλιεργούμενα τεμάχια για τους αγρότες με μείωσή τους που να δικαιολογείται από τη μείωση των απολαβών του δανειολήπτη.
- Φορολόγηση του πλούτου και κλιμακωτή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τα μεγάλα εισοδήματα και φορολόγηση του επιχειρηματικού κέρδους και της εκκλησιαστικής περιουσίας.
- Είσπραξη των 6,2 δις που χρωστούν 20 περίπου μεγαλοεπιχειρηματίες.
- Να απαιτηθεί επιστροφή των μπόνους που πήραν οι τραπεζίτες μετά το 2008.
- Μείωση του δανειστικού επιτοκίου σε επίπεδα ΕΕ για να σταματήσει η αφαίμαξη των δανειοληπτών και να ενθαρρυνθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.
- Υιοθέτηση αναπτυξιακής πολιτικής και εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα.