marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Το πιο κάτω κείμενο που θα διαβάσετε είναι μια ανακοίνωση της πολιτικής οργάνωσης Αριστερή Πτέρυγα, που αφορά τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότατα. Ο λόγος που θέλω να δημοσιευθεί, είναι για να ενημερωθούν οι τουρκοκύπριοι σύντροφοι για την εκτίμηση των ελληνοκυπρίων συντρόφων όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και την ρόλο της Αριστεράς στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πιθανόν κάποιοι να συμφωνήσετε και κάποιοι να διαφωνήσετε με αυτή την εκτίμηση. Υπάρχει όμως ένας βαθύτερος στοχασμός πίσω από αυτή την δημοσίευση, που λόγω χώρου θα αναπτύξω στο επόμενο άρθρο.

Τόνι Αγκαστινιώτης

5 Φεβρουαρίου 2023

 

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ πριν δυο χρόνια σήμανε μια νέα περίοδο για τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία του Ερντογάν. Ήταν μια επιτυχία του Τούρκου προέδρου που πραγματοποιήθηκε με ξετσίπωτη παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο και συνεχίστηκε με ασύδοτη προσπάθεια επιβολής της Τουρκίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στο βορρά.

Οι δημοτικές εκλογές της 25ης Δεκεμβρίου αποτελούν την απάντηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας σ’ αυτή την προσπάθεια μηδενισμού της θέλησής της και εξαφάνισης της ανεξάρτητης ύπαρξής της. Η επιτυχία της Αριστεράς σε επτά δήμους, και ιδιαίτερα στους σημαντικούς δήμους της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, δείχνει πως η αντοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας απέναντι στην προσπάθεια του Ερντογάν για εξισλαμισμό και αφομοίωσή της εξακολουθεί να διατηρεί μια δυναμική που φαινόταν να αδυνατίζει και να χάνεται με τη συνέχιση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και τις αρνητικές προοπτικές για τις πολιτικές εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν και μια αχτίδα ελπίδας για την ελληνοκυπριακή πολιτική σκηνή. Αποδεικνύουν πως οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους πιο σταθερούς και σημαντικούς εν δυνάμει συμμάχους στον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού. Αποδεικνύουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι άβουλα όργανα της Τουρκίας και του Ερντογάν, αλλά έχουν τη δική τους θέληση και την αποφασιστικότητα να αγωνιστούν για τη διατήρηση της ανεξάρτητης ύπαρξής τους απέναντι στην προσπάθεια επιβολής του Ερτογάν. Αυτή η αποφασιστικότητα είναι και ένα κάλεσμα προς τους Ελληνοκύπριους για ενεργή και ουσιαστική συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές καταπίεσης που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, η απώλεια των Δήμων Καρπασίας και Κιόνελι από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δείχνουν πως η ανάγκη για συσπείρωση της Αριστεράς σε κοινό πρόγραμμα και αγώνα εξακολουθεί να είναι αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και την ασύδοτη πολιτική της δεξιάς. Αλλά και η αποτυχία του ΡΤΚ να κερδίσει τον Δήμο Λευκωσίας εκφράζει την απαίτηση για συσπείρωση, και δείχνει πως, μπορεί το ΡΤΚ να είναι ο κύριος αριστερός πόλος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά δεν μπορεί ούτε να αγνοεί ούτε να υποκαταστήσει τα άλλα κόμματα, τάσεις και ρεύματα της Αριστεράς.

Ειδικά στο θέμα του Κυπριακού, η Αριστερά, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, έχουν καθήκον να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα ενότητας στην προσπάθεια χάραξης κοινής πολιτικής που να κερδίσει τις δυο κοινότητες σε μια πορεία αγώνα για τη λύση του Κυπριακού.

Αριστερή Πτέρυγα

28 Δεκεμβρίου 2022.

 

 

 

SOL KANATIN BİLDİRİSİ

Aşağıdaki okuyacağınız metin, Sol Kanat siyasi örgütünün, son belediye seçimlerinin sonuçlarına ilişkin bildirisidir. Bu bildirinin yayınlanmasını istememin nedeni, Kıbrıslı Rum yoldaşların siyasi gelişmelere ve Solun, Kıbrıs Türk toplumundaki rolüne ilişkin değerlendirmeleri hakkında, Kıbrıslı Türk yoldaşları bilgilendirmektir. Bazılarınız bu değerlendirmeye katılabilir, bazılarınız ise katılmayabilir... Ancak bu bildirinin arkasında, bir sonraki makalede analiz edeceğim daha derin bir düşünce var.

Toni Agastiniotis

5 Şubat 2023

 

KUZEYDEKİ SEÇİMLER: DİRENİŞ DEVAM EDİYOR

Ersin Tatar’ın iki yıl önce seçilmesi, Kıbrıs Türk toplumunun, Erdoğan’ın Türkiye’si tarafından kontrol edilmesi konusunda yeni bir dönemi başlattı.  Bu, Türkiye cumhurbaşkanının seçim öncesi arsız müdahalesiyle gerçekleştirdiği ve Türkiye’nin kuzeydeki siyasi ve sosyal hayatın her alanına dayatma yapma yönündeki başıbozuk bir girişimle sürdürdüğü başarıydı.

25 Aralık belediye seçimleri, iradesini ve bağımsız varlığını ortadan kaldırma yönündeki Türkiye’nin bu çabasına, Kıbrıs Türk toplumunun verdiği yanıttır. Solun yedi belediyede, özellikle Lefkoşa, Mağusa ve Girne’nin önemli belediyelerinde elde ettiği başarı, Kıbrıs Türk toplumunun, Erdoğan’ın kendisini İslamlaştırma ve asimile etme girişimine karşı direnişinin, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın devam etmesi ve Kıbrıs Rum toplumundaki siyasi gelişmelerle ilgili olumsuz perspektifler nedeniyle zayıflamış ve kaybolmuş görünen bir dinamiği muhafaza ettiğini göstermektedir.

Seçim sonuçları, Kıbrıs Rum siyaset sahnesi için de bir umut ışığıdır. Kıbrıs sorununun çözüm mücadelesinde Kıbrıslı Türklerin en istikrarlı ve en önemli potansiyel müttefikler olduğunu kanıtlıyorlar. Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’nin ve Erdoğan’ın iradesiz organları olmadığını, Erdoğan’ın dayatma girişimleri karşısında bağımsız varlıklarını korumak için kendi irade ve kararlılıklarına sahip olduklarını kanıtlıyorlar. Bu kararlılık aynı zamanda Kıbrıslı Rumlara yönelik, Kıbrıslı Türklerle, karşı karşıya kaldıkları baskı politikalarına karşı mücadelede özgüvenlerini pekiştirecek aktif ve özlü iş birliği için bir çağrıdır.

Buna paralel olarak, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, Karpaz ve Gönyeli Belediyelerini kaybetmesi, Solun ortak bir program ve mücadelede birleşme ihtiyacının, günümüz sorunları ve sağın tutarsız siyasetiyle başa çıkmak için hala bir gereklilik olduğunu göstermektedir. Ancak CTP’nin Lefkoşa Belediyesi’ni kazanamaması da birlik ihtiyacını ifade etmekte ve CTP’nin, Kıbrıs Türk toplumunun ana sol kutbu olabileceğini, ancak aynı zamanda diğer partileri, eğilimleri ve Solun akımlarını, görmezden gelemeyeceğini ve değiştiremeyeceğini göstermektedir.

Özellikle Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk Solunun görevi, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin mücadele sürecinde, iki toplumu kazanacak ortak bir politika çizme çabasında birlik içinde kararlı adımlar atmaktır.

Sol Kanat

28 Aralık 2022