marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Κάποιες “μικρές” αντιφάσεις

Ο πρόεδρος του Λιβάνου προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η χώρα του θα θεωρήσει επιθετική ενέργεια  τις προσπάθειες του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενες περιοχές στις ΑΟΖ των δύο χωρών.

Ας κάμουμε τώρα μιαν άσκηση λογικής:

H Τουρκική κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές οι οποίες σύμφωνα με την Κυπριακή κυβέρνηση ανήκουν στην ΑΟΖ  της ΚΔ. Η κυβέρνηση της ΚΔ επικαλείται το διεθνές δίκαιο για να στηρίξει τις θέσεις της.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται σε θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου ανήκουν στην ΑΟΖ του Λιβάνου. Η Λιβανική κυβέρνηση επικαλείται το διεθνές δίκαιο για να στηρίξει τις θέσεις της.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει τα τελευταία χρόνια, μια πολύ στενή σχέση με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Προχώρησε μάλιστα, μαζί με την Ελλάδα, σε τριμερή συμμαχία με το Ισραήλ. Τόσο αδελφικές είναι οι σχέσεις της σημερινής Κύπρου με το Ισραήλ που ακόμα και ισραηλινοί βιαστές αφήνονται ελεύθεροι να ταξιδεύσουν πίσω στη χώρα τους χωρίς να τους προσαφθεί η όποια κατηγορία ή να ζητηθεί έστω, η έκδοση τους και μεταφορά τους στην Κύπρο για να δικαστούν.  Η πολύ στενή σχέση της κυπριακής ακροδεξιάς κυβέρνησης με το κράτος του Ισραήλ σφραγίστηκε πολύ πρόσφατα όταν δόθηκε άδεια στον Ισραηλιτικό στρατό να κάμει απόβαση στην Κύπρο και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Πάφο με συμμετοχή σ’ αυτές τις ασκήσεις αποκλειστικά και μόνον του Ισραηλινού στρατού (δεν ήταν δηλαδή κοινές οι ασκήσεις ). Όλως “τυχαίως”, οι περιοχές  των ασκήσεων που επιλέγηκαν μοιάζουν πολύ με το ανάγλυφο και την μορφολογία του εδάφους του Λιβάνου.

Κύπρος και Λίβανος επικαλούνται το διεθνές δίκαιο αφού είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουν μπροστά σε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους.

Η Κύπρος όμως συμμαχεί με το Ισραήλ μετατρέποντας με αυτό το τρόπο τις θέσεις αρχών σε …ρεπανόφυλλα και όχι μόνο αφού καταρρίπτει με πράξεις αυτό που επικαλείται για να προστατέψει τον εαυτό της , δηλαδή το διεθνές δίκαιο. 

Αναμένω, αν δεν ζητάω πολλά, συγκεκριμένη τοποθέτηση τόσο από τους τρεις υποψήφιους προέδρους που είχαν ή /και έχουν μια στενή σχέση με τον Αναστασιάδη, όσο και από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους υποψηφίους. Η τοποθέτηση τους πρέπει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, απαραίτητα να περιλαμβάνει και την πολιτική που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη συνέχιση ή όχι της τριμερούς ιεράς συμμαχίας.

Δημήτρης Δημητρίου

6 Ιουνίου 2022