marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Περί ΝΑΤΟ ο λόγος

Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας κύπριος που να μην πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα δύο από τα μέλη του με τα εδώ προγεφυρώματα τους αποτελούν την κακοδαιμονία του τόπου μας. Το ΝΑΤΟ, με τις βρετανικές βάσεις και τους κατασκοπευτικούς σταθμούς κατάσπαρτους σε ολόκληρη την Κύπρο και με κυβερνήσεις φερέφωνα της Ελλάδας και της Τουρκίας, βρίσκεται ήδη εδώ καλά ριζωμένο. Δεν έχει ανάγκη από μια φορμαλιστικού τύπου αίτηση ένταξης. Η μόνη διαφορά μεταξύ της τωρινής άτυπης ένταξης και της επίσημης με τελετουργίες ένταξης, είναι ότι στη τελευταία περίπτωση θα εμπλέκονται και κύπριοι στις σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων και όσων προοδευτικών αραβικών λαών θα ήθελαν να απολακτίσουν τα φιλοαμερικανικά καθεστώτα στη περιοχή.  Θα είναι πολύ πιο εύκολο για εφημερίδες όπως τον Πολίτη λόγου χάρη, να προβάλλει ηρωικές στιγμές όπου οι τιμημένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ (του “ελεύθερου κόσμου” δηλαδή) με την “πολύτιμη” συμμετοχή των κυπρίων αιματοκυλούν τους λαούς της περιοχής.

Όσον αφορά το κυπριακό, είναι εντελώς αδιάφορο για το ΝΑΤΟ αν η Κύπρος είναι ενωμένη, διαιρεμένη, ενωμένη με την Ελλάδα ή με την Τουρκία. Φτάνει να μην δημιουργεί τριγμούς μεταξύ των συμμάχων και φτάνει να μην ακολουθεί φιλικές ή ακόμα ουδέτερες πολιτικές απέναντι στις χώρες που οι Νατοϊκοί θεωρούν εχθρούς τους.  Σίγουρα αν δεν υπήρχαν (και που συνεχίζουν να υπάρχουν βέβαια) οι ιθαγενείς (καλή ώρα ο Αβέρωφ και να δούμε ποιοι άλλοι μέχρι το τέλος του προεκλογικού) που αγωνίζονται για μια διχοτομημένη πατρίδα μέσα από την οποία θα κλειδώνονται τα μίση οι εθνικισμοί και ο αλυτρωτισμός για να διαιωνίζεται η διαίρεση, δεν θα μπορούσε κανένα ΝΑΤΟ να επιβάλει το όποιο σχέδιο που να ισοσκελίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο περιφρονώντας την ανεξαρτησία αυτού του τόπου.

Γιατί όμως τώρα αυτή η φαγούρα των ακροδεξιών για ένταξη της Κύπρου (της νότιας βέβαια αφού τη βόρεια δεν την ελέγχουν οι Ε/κ) και μάλιστα την ώρα που όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την ένταξη μέσα στις σημερινές συνθήκες;  Μέσα στο ληψημιό απ’ ότι φαίνεται ξεκάθαρα μυαλουδάκι τους νομίζουν ότι οι σημερινές καταστάσεις στην Ουκρανία και οι δυο νέες αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δημιουργούν γόνιμο έδαφος ευρείας αποδοχής ανάμεσα στους Ε/κ. Όπως όλα στο σημερινό κόσμο του επιθετικού marketing έτσι και το ΝΑΤΟ σήμερα θεωρείται από κάποιους εδώ στην Κύπρο της μόδας. Όπως κάποτε για να ήσουν in και cool και να σε καλοβλέπουν στα διάφορα γκάλα και στις μικρό-μεγάλο αστικές συνάξεις έπρεπε απαραίτητα να είσαι του Όχι στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, έτσι και τώρα, δεν νοείται μικροαστός που ονειρεύεται να μπει στον κύκλο των μεγαλοαστών και να μην στηρίζει το μοδάτο ΝΑΤΟ. Κατακρίβεια, για όλους όσους κάνουν μια στοιχειώδη ανάλυση, το ΝΑΤΟ σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της ίδρυσης του. Δεν μπορώ να πω ότι βρίσκεται στον αναπνευστήρα αλλά σίγουρα ένα πρόβλημα σπονδύλου το έχει. Φάνηκε από την αρχή και ώσπου προχωρούμε στο χρόνο φαίνεται πιο ξεκάθαρα ακόμα και ανάμεσα στους πιο πολιτικά αδαείς, ότι η κυριότερη αιτία της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να εντάξει την χώρα σ’ ένα επιθετικό συνασπισμό κάτω από το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.  Δημοσιεύματα αρχίζουν να βγαίνουν στη φόρα για τα σχέδια διαμελισμού της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, για τις επιθετικές διαθέσεις του εναντίον της Κίνας και άλλα πολλά που το αναδεικνύουν σαν το νούμερο ένα εχθρό της ανθρωπότητας που την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πυρηνική καταστροφή. Μέσα σε τέτοιο κλίμα υπάρχουν πολιτικοί κατά κύριο λόγο λαϊκιστές που πιστεύουν ότι οι φιλονατοικές τους δηλώσεις έστω κι΄αν είναι αέρας κοπανιστός θα ανεβάσουν τις εκλογικές τους μετοχές.

Δημήτρης Δημητρίου

5 Ιουλίου 2022