marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Της Παπαθκιάς τα Ξύλα

Το αρχιπέλαγος των νησιών του Σολομώντα είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών με ένα πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 700,000.  Απέχει 3,280 χλμ. από την Αυστραλία και περίπου 12,000 χλμ. από τις ακτές των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των Νησιών του Σολομώντα αποφάσισε πρόσφατα να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Κίνα και να τηρήσει κάποιες αποστάσεις από την κυβέρνηση της Ταιβάν. Επίσης συνήψε διακρατική συμφωνία στην οποία η Κίνα θα παρέχει βοήθεια στα Νησιά για θέματα εσωτερικής ασφάλειας αφού η χώρα κατατρύχεται από ταραχές και εθνοτικές διαμάχες. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας θα παρέχονται στο στόλο της Κίνας διάφορες λιμενικές διευκολύνσεις. 

Μόλις διέρρευσε η συμφωνία, η Αυστραλιανή κυβέρνηση (που είναι ακόμα ένας δορυφόρος των ΗΠΑ όπως και  τα “αδέλφια” της, το Ηνωμένο Βασίλειο) σήμανε συναγερμό.  Θεώρησε την συμφωνία άκρως επικίνδυνη για την χώρα αφού τα Νησιά βρίσκονται μόλις τρεις χιλιάδες διακόσια ογδόντα χιλιόμετρα (καλά διαβάσατε) από τις ακτές της Αυστραλίας (περίπου η απόσταση Κύπρου - Φιλανδίας για να έχουμε τις πραγματικές  προσλαμβάνουσες διαστάσεις του όλου σκηνικού που στήνεται). 

Ο πανικός που δημιουργήθηκε είναι τόσο μεγάλος που ενεργοποιήθηκαν και οι ΗΠΑ οι οποίες στέλλουν άρον – άρον διπλωματική αντιπροσωπία στα Νησιά μεταφέροντας τελεσίγραφα και απειλές. Οι Αυστραλοί, που δρουν σαν μεσάζοντες των Αμερικάνων (proxy), ήδη άρχισαν να κτυπούν τα τύμπανα του πολέμου με πολλά έντυπα πολύ στενά προσκείμενα στους Αυστραλιανούς μηχανισμούς εξουσίας, να μιλούν ανοικτά και ξεδιάντροπα για την ανάγκη δολοφονίας του προέδρου των Νησιών ή ωμά, με παροτρύνσεις για εισβολή και στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Νησιών.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε με τον γνωστό κυνισμό των ιμπεριαλιστών ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν κινέζικη παρουσία στα σκαλοπάτια της Αυστραλίας. Παράξενος φυσικά ο τρόπος μέτρησης των σκαλοπατιών της Αυστραλίας, ίσως να είναι τα πιο μεγάλα σκαλοπάτια του κόσμου. Οι Αμερικανοί κτύπησαν ήδη κόκκινο  στέλλοντας στα Νησιά το μήνυμα ότι θα  πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις των Αμερικανών αφού τα Νησιά βρίσκονται μόλις 12,000 χλμ μακριά από τις ΗΠΑ (εκεί δίπλα δηλαδή).

Όταν η Ρωσία θεώρησε απαράδεκτο η Ουκρανία να θέλει να τοποθετήσει νατοϊκούς πυραύλους 400 χλμ. μακριά από την Μόσχα (απόσταση Κύπρου – Καστελλόριζου περίπου) κι’ ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια η Ουκρανία να ενταχτεί στον πιο επιθετικό συνασπισμό που γνώρισε ποτέ η υφήλιος, όλες οι “δημοκρατικές” κυβερνήσεις (καθώς και διάφοροι “σοβαροί” πολιτικοί στην Κύπρο και παντού) διακήρυτταν ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως δικαιολογία για την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.  Τώρα, με τα Νησιά του Σολομώντα, η Ε.Ε., η Ούρσουλα μας, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Μητσοτάκης, ο Αναστασιάδης,ο Αβέρωφ (που τον έφαγε μάλιστα και η συγκίνηση τον μπαγάσα), αλλά και πλήθος από πολιτικάντηδες σε Ελλάδα, Κύπρο και παντού, έβγαλαν σκασμό.

Βλέπετε, εν της παπαθκιάς τα ξύλα τωρά…

Δημήτρης Δημητρίου

25 Απριλίου 2022