marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Στερνή μου γνώση…

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Wall Street Journal (WSJ) υπάρχει η πληροφορία από πηγές που δεν αποκαλύπτονται, ότι λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, ο γερμανός καγκελάριος Olaf  Scholz είχε δώσει στον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι μια τελευταία ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος αλλά ο ουκρανός πρόεδρος την απέρριψε.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, Ο καγκελάριος Olaf Scholz είπε στον Ζελένσκι στις 19/02/2022, ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να  εγκαταλείψει  τις επιδιώξεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να ανακηρυχτεί ουδέτερη χώρα σαν μέρος μια ευρύτερης συμφωνίας ευρωπαϊκής ασφάλειας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Αυτή τη συμφωνία ο καγκελάριος εισηγήθηκε να την προσυπογράψουν οι Πούτιν και Μπάιτεν οι οποίοι θα εγγυόνταν από κοινού την ασφάλεια της Ουκρανίας.  Παρά τις προσπάθειες του γερμανού καγκελάριου, ο Ζελένσκι απέρριψε τη προσφορά για μη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ λέγοντας του ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Πούτιν κι΄ ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών ήθελαν να ενταχτούν στον συνασπισμό του ΝΑΤΟ.

Να σημειώσω ότι στα μέσα Μαρτίου και μετά που οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις (σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα αμερικανικών και δυτικοευρωπαϊκών ΜΜΕ), “κατατρόπωσαν” τον... ρωσικό στρατό εισβολής καταστρέφοντας το 90% της δύναμης του, ο Ζελένσκι δήλωνε ότι η χώρα του πρέπει να αποδεκτή το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ.

Στερνή μου γνώση…

Δημήτρης Δημητρίου

3 Απριλίου 2022