marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Που μιτσήν τζαι που πελλόν…

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον σημερινό πρόεδρο Τζων Μπάιτεν, δηλώνοντας ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έπρεπε να εμπλακεί στην Ουκρανική κρίση τη στιγμή που η οικογένεια του εμπλέκεται σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία και βγάζουν τόσα πολλά λεφτά απ’ αυτές τις δραστηριότητες (ελεύθερη μετάφραση των δηλώσεων Τράμπ δική μου από ομιλία του σε συγκέντρωση οπαδών του στην πολιτεία της Γεωργίας στις 26/03/2022).

Ο Τράμπ δήλωσε ότι οι Μπαίτεν έχουν αποκτήσει ολάκερες περιουσίες εμπλεκόμενοι σε πράξεις διαφθοράς όπως η εμπλοκή του υιού του πρόεδρου Χάντερ Μπάιτεν, με εταιρεία υδρογονανθράκων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο υιός Μπάιτεν διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Burisma Holdings, η οποία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στην Ουκρανία ακριβώς μετά το γνωστό πραξικόπημα του 2014, όταν ο σημερινός πρόεδρος κατείχε τη θέση του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ.  Σύμφωνα πάντα με τον Τράμπ, ο πατέρας Μπάιτεν άσκησε την επιρροή του σαν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, για να πάρει ο υιός του τη θέση στο Δ.Σ. της Burisma Holdings με μισθό 83,000 δολάρια τον μήνα (μόνον). 

Επίσης πίεζε τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας  Petro Poroshenko, να απολύσει τον γενικό εισαγγελέα ο οποίος διερευνούσε κατηγορίες για παραβιάσεις του νόμου από την εν λόγω εταιρεία. Μάλιστα, ο πατέρας Μπάιτεν επιβεβαίωσε (υπάρχει δημόσια παραδοχή του σε παρουσίαση του σε τηλεοπτικό σταθμό ) ότι απείλησε τις Ουκρανικές αρχές ότι αν δεν προχωρούσαν στην απόλυση του γενικού εισαγγελέα, η Ουκρανία δεν θα έπαιρνε αμερικανικό δάνειο που είχε συμφωνηθεί να της χορηγηθεί.

Τελικά οι Ουκρανικές αρχές υπέκυψαν στον εκβιασμό και ο γενικός εισαγγελέας απολύθηκε.  Ο πατέρας Μπάιτεν βέβαια ισχυρίστηκε από τηλεοράσεως ότι η επέμβαση του στα εσωτερικά της Ουκρανίας εκβιάζοντας  την Ουκρανική κυβέρνηση έγινε γιατί ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ήταν…διεφθαρμένος.

Δημήτρης Δημητρίου

28 Μαρτίου 2022