Ο “Νόμος των Κοσμημάτων” η κορωνίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Το 1938 ψηφίστηκαν στην Γερμανία οι πρώτοι νόμοι που ανάγκαζαν τους Εβραίους να δηλώσουν όλοι την κινητή τους περιουσία (κοσμήματα, χρήματα κλπ) καθώς επίσης και την ακίνητη. Απ’ εκεί και πέρα, οι ναζί άρχισαν συστηματικά να κλέβουν τις περιουσίες των εβραίων προτάσσοντας με τη προπαγάνδα τους το επιχείρημα ότι είχαν κάθε δικαίωμα να το κάμουν αφού οι εβραίοι ήταν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την ήττα της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και για την οικονομική δυσπραγία του Γερμανικού λάου αφού οι εβραίοι, ήταν τα παράσιτα που ρουφούσαν το αίμα του. Η αρπαγή των περιουσιών δικαιολογείτο επίσης για να καλυφτούν τα έξοδα…“φιλοξενίας” των εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως που βλαστούσαν σαν μανιτάρια στη Γερμανία και στις χώρες υπό Γερμανική κατοχή.
Δανία 21ος αιώνας:
Το 2016 θεσπίστηκε στην Δανία ο νόμος που κατέληξε να ονομάζεται “Νόμος των Κοσμημάτων” ο οποίος έδινε το δικαίωμα στην αστυνομία να κατάσχει όλη την περιουσία των προσφύγων (χρυσαφικά, κοσμήματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα) που έρχονταν από τη Συρία και άλλες χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση. Από την κατάσχεση εξαιρούνται μόνο οι πρώτες 10,000 κορώνες (1300 ευρώ περίπου). Ο νόμος θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της δεξιάς διακυβέρνησης αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρόλο που η σοσιαλδημοκρατία και η κέντρο-αριστερά βρίσκονται στην κυβέρνηση της χώρας (αυτό κάτι μας λέει για την ποιότητα της αριστεράς σε αρκετές χώρες του “ελεύθερου” κόσμου).
Πρόσφατα, με την Ουκρανική κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Δανίας ανακοίνωσε στο CNN ότι μέσα στα πλαίσια των ανθρωπιστικών πολιτικών της κυβέρνησης του, ο “Νόμος των Κοσμημάτων” δεν εφαρμόζεται για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Για τους υπόλοιπους καλά κρατεί.
Αξίζει εδώ να μεταφέρω τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Μετανάστευσης της Δανίας ο οποίος δήλωσε επί λέξει: “…Ας είμαστε ειλικρινείς για το γεγονός ότι προτιμούμε να βοηθούμε τους Ουκρανούς παρά τους Σύριους ή τους Σομαλούς…γιατί οι Ουκρανοί μας μοιάζουν πολύ περισσότερο και κυρίως γιατί είναι χριστιανοί”.
Αυτά από μια χώρα που πολλοί στην Κύπρο ζηλεύουν για το ψηλό βιοτικό τους επίπεδο, τον πολιτισμό τους και τις οικολογικές τους ευαισθησίες…
Να μου λείπουν, προτιμώ να μείνω “απολίτιστος”, αλλά άνθρωπος.
Δημήτρης Δημητρίου
23 Μαρτίου 2022