marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Η ηθική του Αβέρωφ

Επειδή ακόμα και οι αμνοί του Συναγερμού γνωρίζουν ότι ο Αβέρωφ δεν έχει να επιδείξει κανένα ηθικό πλεονέκτημα τόσο στην πολιτική του σταδιοδρομία όσο και στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, προσπαθεί απεγνωσμένα (ή τουλάχιστον οι επικοινωνιολόγοι του) να μας πείσει ότι κάπου ξέρει αυτές τις δυο λέξεις.

Μιλά αφηρημένα και αόριστα για το “ηθικό πλεονέκτημα” σε μια προσπάθεια να μετατρέψει τη πρακτική σπουδαιότητα αυτής της έννοιας σε μια μεταφυσική αξία που στέκεται ανεξάρτητα από τις οικονομικές συναλλαγές και διαπλοκές, τις  πολιτικές μηχανορραφίες και δοσοληψίες του κόμματος που ηγείται. Το “ηθικό πλεονέκτημα” στέκεται ανεξάρτητα από τη πολιτική επιδίωξη τόσο του ιδίου όσο και της παράταξης του να συμμαχήσουν με τους νεοναζί (με ποια ανταλλάγματα άραγε;) σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τις εκλογές.  Δεν θα μπω στο κόπο να αναλύσω τα εντελώς αυτονόητα ακόμα και για τα παιδιά του νηπιαγωγείου γιατί η δεξιά (και τα ακροδεξιά  της τέκνα) δεν έχουν ίχνος ηθικού πλεονεκτήματος.

Όποια σελίδα της ιστορίας κι’ αν ανοίξεις και όποια χώρα κι αν ενδιατρίψεις, απλά θα διαπιστώσεις ότι δεξιά και ηθική είναι δυο αντώνυμες λέξεις.

Δημήτρης Δημητρίου

15 Φεβρουαρίου 2022