marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Το Δικοινοτικό Εμπόριο και η Υποκρισία στο απόγειο της

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα του εμπορίου με τους τουρκοκύπριους με κάποια κόμματα να δηλώνουν ότι το πρόβλημα είναι απλά υπαρκτό ενώ για κάποια άλλα πολύ μεγάλο κι΄ ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα (ολοκληρωτικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων για το ΕΛΑΜ - υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών έλεγχων στα οδοφράγματα και πιο αποτελεσματικών μηχανισμών επιτήρησης της διαχωριστικής γραμμής για το ΑΚΕΛ δια των δηλώσεων Πασιουρτίδη στον Άστρα 17/11/2021). Ας δούμε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που προβάλλονται και πως απαντούμε σ’ αυτά:

  1. Στρεβλώσεις στην αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το πιο πάνω επιχείρημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού την λειτουργία της αγοράς και να την προστατεύσει από τον “αθέμιτο” ανταγωνισμό των κατεχομένων. Η βασική ικανοποίηση των βασικών αναγκών του απλού εργαζόμενου καταναλωτή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ή εννοείται ότι διασφαλίζεται από τη λειτουργία της αγοράς χωρίς τις στρεβλώσεις που μας έρχονται από τα κατεχόμενα. Εδώ υπάρχει ένα αναποδογύρισμα της λογικής. Αντί η αγορά να προσαρμοστεί στις ανάγκες των εργαζομένων που γι’ αυτό το σκοπό κυνηγούν τις καλύτερες τιμές για ισοδύναμα προϊόντα, καλούνται να προσαρμοστούν αυτές οι ανάγκες στο συγκεκριμένο μηχανισμό λειτουργίας της  αγοράς μας. Είναι κι’ αυτή μια προκρούστια λογική όπου τα πόδια πρέπει να κοπούν για να προσαρμοστούν στο μέγεθος του κρεβατιού παρά να μεγαλώσουμε το κρεβάτι για να ικανοποιηθεί αυτός που έχει ανάγκη να το χρησιμοποιήσει.

Οι υπέρμαχοι της προκρούστιας λογικής αγνοούν φυσικά τις μεγάλες στρεβλώσεις που επιφέρουν τόσο τα ολιγοπώλια καυσίμων στις περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ όσο και το ύψος και ο τρόπος φορολόγησης των καυσίμων. 

Χύνουν μαύρο δάκρυ για τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν από τις τιμές κάποιων προϊόντων στο βορρά παραβλέποντας το γεγονός ότι η τραπεζική κρίση έκλεισε τις μισές επιχειρήσεις ενώ οι υπόλοιπες εν ζωή μικροεπιχειρήσεις έχουν συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους τη δαμόκλεια σπάθη της εκποίησης της μικρής επαγγελματικής τους στέγης από τις τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία που με τόση θέρμη στήριξαν οι εραστές του “θεμιτού ανταγωνισμού”. Ούτε λόγος φυσικά για τις άδειες που δίνονται απλόχερα σε μεγαλοεπιχειρηματίες για ανέγερση τεράστιων malls που αναγκάζουν τους μικρομαγαζάτορες να βάλουν λουκέτο.  Άμα πρόκειται όμως για τον ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα τότε όλοι μιλούν για το πόσο κρίμα είναι κάποιοι επαγγελματίες που υποφέρουν από το εμπόριο με τα κατεχόμενα.

  1. Κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών γιατί τα τρόφιμα στο βορρά  είναι εκτός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφάλειας για τα τρόφιμα.

Καμιά ιδιαίτερη ανησυχία φυσικά όταν  τρώμε το εξαίσιο χωρκάτικο χαλλούμι που παρασκευάζει εκτός προδιαγραφών ή σχετικών  ελέγχων υγιεινής ο κουμπάρος μας ο Κωστής που έshει κουέλλες ή πίνουμε την ακτύπητη ζιβανία του συμπέθερου του Χριστόδουλου που έχει μη εγκεκριμένο αποστακτήρα και τη βάζει σε πλαστικές μπουκάλες του νερού ή σε ταγκούθκια και την πουλά χωρίς ετικέτα. Και για το λάδι το ίδιο και για το μέλι και για τον τραχανά, τις ραβιόλες,τα κανελόνια, τα κόλλυβα, κλπ…κλπ.  Ούτε και που σχολιάζουμε το γεγονός ότι κάποιοι παραγωγοί ψεκάζουν με εντομοκτόνα τα διάφορα ζαρζαβατικά και την επομένη μέρα βρίσκονται μέσα στις σαλάτες μας. Ούτε λόγος για τα αμπελοπούλια που καταβροχθίζουμε με ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής αφού είναι εντελώς παράνομη η εμπορία τους.  Όταν όμως πρόκειται για προϊόντα από τα κατεχόμενα τότε είμαστε όλοι ευαίσθητοι σε θέματα υγείας και συμμόρφωσης μας προς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας τροφίμων.

  1. Τα καύσιμα από τα κατεχόμενα είναι πιο ρυπογόνα άρα, προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Τι να αποκαλέσει κανείς αυτό το επιχείρημα…Θράσος; υποτίμηση της νοημοσύνης μας; Μιλούν χωρίς να ντρέπονται αυτοί που έπραξαν το απόλυτο μηδέν για να απαλλαγούμε από το μαζούτ σαν καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Μιλούν αυτοί που στηρίζουν τις πολιτικές μιας κυβέρνησης που έπραξε τίποτε  στην επένδυση σε ΑΠΕ με αποτέλεσμα να πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο σε πρόστιμα που μας επιβάλλονται από την ΕΕ.

Μια χώρα του ενός εκατομμυρίου με μεγάλο τουριστικό ρεύμα που δεν έχει να επιδείξει ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών με συνέπεια να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε από τις χιλιάδες των αυτοκινήτων που γεμίζουν τους δρόμους όλη μέρα.  Άμα πρόκειται όμως για τα κατεχόμενα, εεε…τότε υπάρχει τεράστιο θέμα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Εδώ αναγκάζομαι να καταφύγω στην πολύ πετυχαιμένη ρήση που βρίσκουμε στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο 7:1-5: “Πώς μπορείς και βλέπεις το σκουπιδάκι στο μάτι του αδερφού σου και δε νιώθεις ένα ολόκληρο δοκάρι στο δικό σου μάτι”;

Κλείνω τονίζοντας τα εξής : 

Δημήτρης Δημητρίου

17 Νοεμβρίου 2021