marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΔΥΣΤΟΠΙΑ

  1. Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη (με την εντολή μιας μεγάλης μάζας ψηφοφόρων) να γίνει πιο αυταρχική, πιο καταπιεστική, αγνοώντας ή καταπατώντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα με την αλαζονεία του νικητή. Η αστυνομία θα είναι πιο επιθετική και αχαλίνωτη ενώ ο ΑΙΑΝΤΑΣ πιθανό να αποκτήσει πολλά αδερφάκια. Οι τραυματισμοί και το ξεμάτιασμα διαδηλωτών σε διαδηλώσεις θα γίνουν ο κανόνας ενώ αυτά τα νέα θα τα διαβάζουμε στα μονόστηλα των εφημερίδων.
  2. Οι αγώνες για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, για καλύτερο μεροκάματο ή ακόμα για επανάκτηση δικαιωμάτων που μας τα στέρησε η δεξιά από το 2013 και μετά, θα γίνονται όλο και πιο δύσκολοι με αμφίβολη έκβαση. Για να φέρω ένα παράδειγμα, ο απεργιακός αγώνας των εκπαιδευτικών που εργάζονται κάτω από το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και που συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα, όχι μόνο δεν επηρέασε την εκλογική συμπεριφορά αλλά μπορώ να πω σχεδόν με βεβαιότητα ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί ψήφισαν τον εκμεταλλευτή τους. Το σήμα το έλαβε με χαρά η κυβέρνηση και δεν προβλέπω σε σύντομη νίκη των εκπαιδευτικών που δίνουν αυτή την άνιση μάχη ουσιαστικά χωρίς την πρακτική (τονίζω πρακτική) αλληλεγγύη των άλλων εκπαιδευτικών οργανώσεων. Από την στιγμή που συνάδελφοι τους δήλωσαν με τη ψήφο τους ότι δεν τους ενδιαφέρει αν πεθάνουν από τη πείνα οι απεργοί, γιατί πρέπει να ενδιαφέρει την κυβέρνηση που είναι οι καθ’ εαυτώ αυτουργοί του εγκλήματος;
  3. Οι εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης θα είναι μαζικές με τους ψηφοφόρους της δεξιάς να διαβάζουν τα νέα για τις εξώσεις με την ίδια αντίδραση όπως διαβάζουν τις αγγελίες γάμων.
  4. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι λίγο ενδιαφέρει τη μάζα των δεξιών ψηφοφόρων αν θα μονιμοποιηθεί ή ακόμα, νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση. Η φιλοσοφία του κάθε δεξιού που συμπυκνώνεται με το απόφθεγμα “εγώ και κώλος μου” θα δώσει ένα ξεχωριστό αέρα στην κυβέρνηση για να σφραγίσει τελειωτικά τη διχοτόμηση για να μπορεί να κλέβει το κράτος ανενόχλητη για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα.
  5. Θα καταντήσουμε στο τέλος να παρακαλούμε να μην αποκαλύπτονται νέα σκάνδαλα και πράξεις διαφθοράς της κυβέρνησης και της κλίκας διότι, απ΄ ότι έχει φανεί, αυτά δεν αποστρέφουν την εκλογική της μάζα αντίθετα, την ελκύουν και την εμπνέουν θεωρώντας αυτές τις συμπεριφορές σαν καταπληκτικές ιδέες προς μίμηση. Είπαμε , το μότο της δεξιάς “εγώ και ο κώλος μου” σε πλήρη ενέργεια. 
  6. Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων θα ενταθούν ενώ ο Νουρής με την υπεροψία ενός νέου Ντούτσε θα βρίσκεται στα πάνω δώματα της κατάταξης σαν ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της ακροδεξιάς. Το σύνθημα στα εθνικόφρονα σωματεία θα είναι “κάθε πνιγμός και νίκη, κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης και θρίαμβος” θα αντηχεί απ’ άκρη σ΄άκρη, από το Παραλίμνι μέχρι το Ζύγι και ακόμα μέχρι τη Χλώρακα.

Υπάρχει ελπίδα; Δεν θα πουλήσω φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες.  Τα πράματα είναι πολύ–πολύ πιο δύσκολα σήμερα. Όμως, η ελπίδα είναι αδύνατον να σβήσει ώσπου υπάρχει έστω και μια αδύναμη φωνή, έστω μια μικρή, χλωμή παρουσία που να λέει “No pasaran”. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν ακόμα  αποθέματα αντοχών μέσα σ’ αυτή τη κακοκαιρία.

Δημήτρης Δημητρίου

1 Ιουνίου 2021