marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Σωστή διακυβέρνηση σημαίνει σωστές προτεραιότητες

“€150 εκατ. για αναβάθμιση οπλικών συστημάτων – Σύστημα επιτήρησης Πράσινης Γραμμής” . Πολίτης 28/06/2021.

“...Το 2018 επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου προωθήθηκε η αγορά δύο αεροπλάνων canadair, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ…

…Τελικά, ενώ προχώρησαν αρκετά τα πράγματα, τελικά αυτό δεν υλοποιήθηκε και έτσι η Κύπρος έμεινε με τα πτητικά μέσα που διέθετε, χωρίς να αποκτήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα…

Αν είχαμε περισσότερα να περιπολούν εφοδιασμένα με νερό, θα είμασταν πιο αποτελεσματικοί…” Μάρκος Τράγκολας, εφ. Φιλελεύθερος 05/07/2021.

Τα 150 εκ. θα πεταχτούν και αυτά στον κάλαθο των αχρήστων (όπως έγινε με όλα τα οπλικά συστήματα που αγόρασε η Κ.Δ. Κάλαθο των αχρήστων γιατί μόνο η ειρηνική λύση είναι εφικτή στην υπόθεση της Κύπρου. Κανένας άνθρωπος με μισό δράμι μυαλού θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μια μικροσκοπική χώρα όπως η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έστω και για λίγες ώρες ένα στρατό που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου.  Ακόμα και η ιδέα να αλληλοσφάζονται ξανά και ξανά ε/κ και τ/κ μετά που τόσα που έχουμε περάσει πρέπει να είναι για κάθε ειρηνιστή εντελώς αποκρουστική.  Να σημειώσω επίσης ότι ακόμα και αυτή η κουστωδία του πρόεδρου που πάλεψε μαζί με το πρόεδρο για να μην βρεθεί πολιτική λύση στο Κρανς Μοντάνα, ομολογεί σήμερα ότι φτάσαμε στο παρά ένα της λύσης που κατά συνέπεια, μας οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι μια ειρηνική, πολιτική λύση του προβλήματος μας  είναι καθόλα εφικτή μόλις οι εθνικιστές – φορείς της διαφθοράς και του φιλοτομαρισμού πάνε σπιτάκι τους. 

Με τα 150 εκ. λοιπόν που θα πεταχτούν για να απολαμβάνουν κάποιοι τις μίζες από τα οπλικά συστήματα  μακριά από τα παιδία των πυρκαγιών, θα μπορούσαν να αγοραστούν τουλάχιστο τρία αεροπλάνα πυρόσβεσης (ίσως και 4 με χρηματοδότηση  της ΕΕ) που η παρουσία τους στη μάχη με τη πύρινη λαίλαπα θα ήταν αποφασιστική στο περιορισμό των καταστροφών και πολύ πιθανόν να σώζονταν οι τέσσερις εργάτες, τα μεγάλα θύματα αυτού του δράματος.

Η κατανομή των κρατικών κονδυλίων είναι ευθύνη της κυβέρνησης.  Επειδή ακόμα και στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου οι οικονομικοί πόροι είναι πάντοτε περιορισμένοι σε σχέση με τα διάφορα προγράμματα που πρέπει να αναληφθούν, οι  προτεραιότητες που θέτει η κάθε κυβέρνηση είναι αυτές που κρίνουν κατά πόσο η κυβέρνηση ακολουθεί φιλολαϊκές πολιτικές που προστατεύουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.  Στο θέμα των προτεραιοτήτων αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά. Διότι δεν έχει την αξιοσύνη να κυβερνήσει και επίσης διότι οι προτεραιότητες της κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της γνωστής συμμορίας εις βάρος της ευημερίας αυτού του λαού.

Δημήτρης Δημητρίου

5 Ιουλίου 2021