Συνεχίζουμε να θέλουμε να “τρώγωμεν πέτρες”;
“Γεμίζουν στα κατεχόμενα”, “Κλείνουν πρατήρια στις ελεύθερες περιοχές”. Αυτοί είναι οι καθημερινοί τίτλοι σε μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου σε μια στοχευόμενη προσπάθεια να τύχει ευρείας αποδοχής ανάμεσα στους πολίτες η υπό μελέτη πρόταση Αναστασιάδη για κλείσιμο των οδοφραγμάτων.
Πιστεύω ότι μια άσκηση απλής λογικής μας φέρνει ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα. H σημερινή κατάσταση με τις μεγάλες διαφορές στις τιμές των καυσίμων ανάμεσα στις δυο περιοχές, είναι ακόμα ένα λόγος παραπάνω γιατί πρέπει να επιδιώκουμε επανένωση. Με την επανένωση οι έμμεσοι φόροι (δασμοί, ΦΠΑ) θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και η εφαρμογή ενιαίων συντελεστών φορολογίας. Υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από την ιδιότητα της Κύπρου ως µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια, η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκαστικά θα έχει αρμοδιότητα για το ΦΠΑ, τους δασµούς και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Άρα με την επανένωση καμιά από τις δυο περιοχές δεν θα τίθεται σε μειονεκτική θέση σαν αποτέλεσμα επιβολής διαφορετικού ύψους έμμεσων φόρων. Οι όποιες διαφορές στις τιμές θα βασίζονται μόνο πάνω στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών στο βαθμό φυσικά που θα λειτουργεί αυτός ο ανταγωνισμός.
Η πιθανότητα για μεγαλύτερο ανταγωνισμό που θα επιφέρει το άνοιγμα σε τουρκικές εταιρείες στη περίπτωση επανένωσης, θα ωθήσει αναγκαστικά τις τιμές των καυσίμων προς τα κάτω και στην Ε/κ ομόσπονδη πολιτεία. Τα Ε/κ ολιγοπώλια καυσίμων που σήμερα καθορίζουν τιμές κάτω από το τραπέζι με εναρμονισμένες πρακτικές (ενώ η επιτροπή ανταγωνισμού κοιμάται ύπνο βαθύ) καθώς επίσης και τα Ελληνικά Πετρέλαια, θα αναγκαστούν να ρίξουν τιμές αν θέλουν να επιβιώσουν. Απλά να αναφέρω σαν παράδειγμα, ότι για τα Ελληνικά Πετρέλαια η αγορά της Κύπρου έχει αποδειχτεί χρυσοφόρα. Μόνο για το 2018 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στην Κύπρο ανήλθε στα 262,067 εκατομμύρια και με μεικτό κέρδος πάνω από 41 εκ. Γενικά να σημειώσουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη τέταρτη θέση στους ελληνικούς εξαγωγικούς προορισμούς (σε αξία ελληνικών εξαγωγών) Η Ιταλία πρώτη με ποσοστό 10,8%, ακολουθούν οι Γερμανία 6,6%, Τουρκία 5,8% και η μικρή Κύπρος 5,6% όπου ο κυριότερος όγκος αφορά τα καύσιμα (Στατιστικά στοιχεία 2019) . Η ενεργότερη παρουσία ανταγωνιστικών εταιρειών από τη γειτονική Τουρκία θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο μείωσης στις τιμές των καυσίμων και όχι μόνο.
Πολλοί στην Κύπρο έχουν την αφελή εντύπωση ότι οι πολιτικές του “τζείνοι ποτζεί τζαι εμείς ποδά” και το κτίσιμο ενός τεράστιου τείχους που να αποκλείει τις όποιες εμπορικές συναλλαγές με τον γίγαντα που ονομάζεται Τουρκία (συγκαταλέγεται ανάμεσα στους G20) τιμωρεί την ίδια την Τουρκία και τους Τ/κ που υποτίθεται ότι θα γονατίσουν κάποτε και θα αποδεχτούν την Ε/κ ηγεμονία στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι εμπειρίες μας όσον αφορά στις αγορές των φαρμάκων που τα βρίσκαμε στα κατεχόμενα στο ένα τέταρτο της τιμής και τώρα στα καύσιμα, αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές της διχοτόμησης τους μόνους που τιμωρούν είναι εμάς τους Ε/κ.
Ελπίζω να μην είναι πολλοί ακόμα που προτιμούν να “τρώνε πέτρες” παρά να έχουν στις επιλογές τους φτηνότερα και περισσότερα αγαθά για τις οικογένειες τους.
Δημήτρης Δημητρίου
27 Ιουλίου 2021