marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Παραπλανητικά και μισές αλήθειες

Ανάμεσα στα πολλά παραπλανητικά και μισές αλήθειες  που είπε ψες ο πρόεδρος, είπε και τα έξης για να δικαιολογήσει τη φυγή του από το Κρανς Μοντάνα το 2017 :

“…Και θέλω απλοϊκά να ερωτήσω: Μήπως ευθύνονται η Ελλάδα ή οι Ελληνικές Κυβερνήσεις γιατί η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο ή ένα ξεχωριστό καθεστώς στη Θράκη;”

Χωρίς να θέλω να βγάλω την Τούρκικη άρχουσα τάξη που κυβερνά κούπα άπαννη (η λαιμαργία της είναι γνωστή), ο Αναστασιάδης όμως λέγοντας όπως πάντα μισές αλήθειες που τον βολεύουν, πέφτει σε σφάλματα που εκθέτουν όχι μόνο τον ίδιο (καλά αυτόν δεν τον λαμβάνει κανένας σοβαρά υπόψη στο εξωτερικό ) αλλά και την ίδια την χώρα.

Λέγει ότι η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Δεν μας είπε όμως ότι το ελληνικό κεφάλαιο  θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη και διεκδικεί το 95% του Αιγαίου. Μια αντικειμενική αντιμετώπιση θα ήταν ότι και οι δυο πλευρές θέτουν μαξιμαλιστικούς στόχους και ότι θα πρέπει να προσφύγουν στην Χάγη για ένα δίκαιο και νόμιμο διακανονισμό όπως έχουν κάμει όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.

Ξεχωριστό καθεστώς στη Θράκη. Δεν παρακολούθησα επαρκώς το όλο θέμα αλλά απ’ότι γνωρίζω και διορθώστε με αν έχω λάθος, η Τουρκία του Ερτογάν δεν έστειλε  κανένα επίσημο, γραπτό διάβημα για αλλαγή της Συνθήκης της Λοζάνης ή δεν προχώρησε μονομερώς στην ακύρωση των συμφωνιών ή έστω αλλαγής κάποιων παραμέτρων τους όπως έπραξε για παράδειγμα ο Μακάριος με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και που προκάλεσαν τη πρώτη διαίρεση της χώρας μας.

Νομίζω λίγη προσοχή είναι αναγκαία διότι συνήθως οι μισές αλήθειες ή οι διαστρεβλώσεις γυρίζουν μπούμερανγκ.

Δημήτρης Δημητρίου

8 Αυγούστου 2021