Η καταψήφιση των προϋπολογισμών σαν ιστορική ευκαιρία
Ο κρατικός προϋπολογισμός με βάση τα σημερινά δεδομένα χωρίζεται χοντρικά σε τέσσερις τομείς:
- Προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα (μισθοί, ενοίκια και άλλα έξοδα λειτουργίας της κρατικής μηχανής),
- Κονδύλια για έργα ανάπτυξης (π.χ. κατασκευή δρόμων, αγορά εξοπλισμού κλπ),
- Προϋπολογισμός για κοινωνική μέριμνα ( π.χ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα),
- Έκτακτα κονδύλια για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί σαν αποτέλεσμα της άρνησης των κυβερνώντων να δεχτούν έρευνες από την Ελεγκτική Υπηρεσία που σχετίζονται με υποθέσεις παράνομης χορήγησης χρυσών διαβατηρίων, η βουλή έχει το νομικό δικαίωμα να εγκρίνει κάθε μήνα για τους επόμενους δυο μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) οποιοιδήποτε κονδύλι χρειαστεί για τις ανάγκες του δημοσίου (δωδεκατημόρια). Το ύψος των κονδυλίων που θα εγκριθούν δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό που είχε εγκρίνει η Βουλή στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για τον ίδιο σκοπό. Η πιο πάνω πρόνοια των δωδεκατημορίων θα μπορούσε να καλύψει όλες τις δαπάνες που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα, την κοινωνική μέριμνα καθώς και τα κονδύλια που αφορούν τα έκτακτα μέτρα προς αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσον αφορά τους προϋπολογισμούς για έργα ανάπτυξης, αυτά θα μπορούσαν να μην εγκριθούν για μια μεταβατική περίοδο λίγων μηνών χωρίς καμιά ιδιαίτερη αρνητική επίπτωση αφού θα μπορούν εν τω μεταξύ να αξιοποιηθούν κονδύλια ήδη εγκριμένα από προηγούμενες χρονιές και που δεν έτυχαν αξιοποίησης. Υπάρχει ένα μεγάλο ιστορικό μη αξιοποίησης των κονδυλίων που προορίζονται για έργα ανάπτυξης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το 2018 το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών κονδυλίων του κράτους ανήλθε στο 69%, σε σύγκριση με 71% το 2017, 70% το 2016, 74% το 2015, 74% το 2014 και 72% το 2013. Μόνο το 2019 έμειναν στα συρτάρια του υπουργείου οικονομικών αναπτυξιακά κονδύλια αξίας 330 εκ. ευρώ ενώ το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων ήταν μόλις 62% , το χαμηλότερο από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση των ‘αρίστων’. Θα μπορούν λοιπόν να αξιοποιηθούν κονδύλια για έργα ανάπτυξης που έχουν ήδη εγκριθεί χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.
Εισήγηση μου είναι η επέκταση της λογικής των δωδεκατημορίων από 2 σε 4 μήνες έτσι που να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για προεδρικές εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν μαζί με τις βουλευτικές τον ερχόμενο Μάιο. Δεν είμαι νομικός για να ξέρω αν αυτή η εισήγηση συνάδει με συνταγματικές πρόνοιες. Αυτό που ξέρω είναι ότι μετά τα γεγονότα του 1963 και την αποχώρηση των δεκαπέντε Τουρκοκύπριων βουλευτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων με τη συμμετοχή μόνον των Ε/κ βουλευτών, επικαλούμενη το δίκαιο της ανάγκης, έχει μέχρι στιγμής αναθεωρήσει το σύνταγμα δέκα τέσσερις φορές.
Η διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών σαν αποτέλεσμα της άρνησης αυτής της κυβέρνησης να δεχθεί νενομισμένους ελέγχους για τυχών παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, θα δώσει την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν με τη ψήφο τους κατά πόσο επιθυμούν συνέχιση αυτής της διεφθαρμένης κυβέρνησης όπου μια χούφτα ανθρωπάκια κολυμπά μέσα στα λάφυρα, απόρροια ληστρικής συμπεριφοράς και όπου έχει ενταφιάσει τις όποιες προοπτικές επανένωσης της χώρας μας. Το ζητούμενο σ΄αυτή τη συγκυρία είναι αν οι αριστερές δυνάμεις είναι έτοιμες και αποφασισμένες να αναλάβουν το βάρος του ιστορικού τους ρόλου και χρέους.
Δημήτρης Δημητρίου
12 Δεκεμβρίου 2020