marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Το Βαρώσι και η ταφόπλακα

Μπορεί στο παρελθόν να χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες για το άνοιγμα του Βαρωσιού αλλά το Βαρώσι ουσιαστικά χάθηκε με ένα πομπώδες και συντριπτικό τρόπο το 2004 όταν το 75,8% των Ε/κ απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν. Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Βαρωσιώτες κατά 62,94% είπαν όχι στην επιστροφή στη πόλη τους κάτω από Ε/κ διοίκηση. Η προοπτική της επιστροφής ενταφιάστηκε στον μεγάλο λάκκο που άνοιξε η ηγεσία του τόπου εκείνη την εποχή και το ψηλό ποσοστό έγκρισης και επιδοκιμασίας που έτυχε από τους Ε/κ.  Μας δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στο Κρανς Μοντάνα να ξεθάψουμε το Βαρώσι (και μαζί του το μέλλον της Κύπρου) αλλά και πάλι η ηγεσία μας, για τους δικούς της λόγους, όχι μόνο αρνήθηκε αλλά προχώρησε με το σφράγισμα του τάφου με μια τεράστια ταφόπλακα μπας και γίνει το θαύμα και αναστηθεί η ελπίδα. Και το χειρότερο δε, είναι ότι ήξεραν τι έκαναν. Δεν νομίζω να είναι τόσο ηλίθιοι που δεν κατάλαβαν γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μας ευχήθηκε καλή τύχη μετά που ναυάγησαν οι συνομιλίες. Σίγουρα ο Γ.Γ δεν μας ευχήθηκε καλή τύχη διότι θα παίξουμε ΛΟΤΤΟ. Ούτε και χρειάζεται ιδιαίτερη οξυδέρκεια για να καταλάβει κανείς το νόημα της δήλωσης του ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο. Σίγουρα δεν εννοούσε ότι ένα όμορφο πρωινό οι τούρκοι στρατηγοί θα αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν το νησί διότι βαρέθηκαν το τοπίο. Εξάλλου η ίδια η Τουρκία μας προειδοποίησε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία μας ευκαιρία πριν την εφαρμογή του Σχεδιου Β’. Σήμερα όλοι ξέρουμε τα πρώτα τουλάχιστο στάδια αυτού του Σχέδιου .

Μπροστά στο ερώτημα αν οι Βαρωσιώτες θα πρέπει να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (ή επιτροπής αποζημιώσεων όπως την αποκαλούν οι Ε/κ) για σκοπούς αποκατάστασης ή αποζημίωσης, η Ε/κ ηγεσία εγκαινίασε σήμερα μια νέα εκστρατεία δαιμονοποίησης όλων όσων θέλουν να προσφύγουν σ’ αυτή την επιτροπή με τα εξής επιχειρήματα:

  1. Η επιτροπή θα υποκαταστήσει τις συνομιλίες που στοχεύουν μεταξύ άλλων και στην επίλυση του περιουσιακού με ένα συλλογικό και συντεταγμένο τρόπο.
  2. Όσοι προσφεύγουν σ’ αυτή την επιτροπή βάζουν ταφόπλακα στις προοπτικές λύσης του προβλήματος (από κάποιους πολιτικούς αφήνεται να νοηθεί ότι οι προσφεύγοντες είναι προδότες ή δεν εξυπηρετουν το 'εθνικο συμφέρον' ενώ κάποιοι άλλοι πιο σοβαροί εμφανίζονται να κατανοούν το πρόβλημα των προσφύγων αλλά δεν συμφωνούν όμως με την προσφυγή).
  3. Η αποδοχή της Επιτροπής ουσιαστικά αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και του δίνει υπόσταση. Μ’ αυτό το τρόπο εξανεμίζονται οι ελπίδες για επανένωση.

Υπό τύπο προβληματισμού καταγράφω τον δικό μου ‘αιρετικό’ αντίλογο ο οποίος κινείται εκτός κύκλου που κάποιοι χάραξαν και βάφτισαν ως ‘εθνικό συμφέρον’.

  1. Η ίδρυση της Eπιτροπής Ακίνητης Περιουσίας δεν ήταν απόφαση του Τουρκικού κράτους αλλά αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ΕΔΑΔ και που είναι καθόλα νόμιμη και σεβαστή. H όποια δαιμονοποίηση πολιτών που θέλουν να προσφύγουν στην Επιτροπή ουσιαστικά συνιστά ένα bullying και μια προσπάθεια επιβολής τρομοκρατίας σε ανθρώπους που θα ήθελαν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Αρά όσοι πολιτικοί μετέρχονται τέτοιες μεθόδους βρίσκονται ουσιαστικά απέναντι από το ΕΔΑΔ και κυρίως, εκτός νομιμότητας.
  2. Τη ταφόπλακα στην μοναδική προσφερόμενη λύση επανένωσης του τόπου που είναι η ΔΔΟ, την έβαλε η σημερινή ακροδεξιά διακυβέρνηση η οποία ολοκλήρωσε το ανίερο έργο που είχε ξεκινήσει σαν παράταξη παλιότερα με κορυφαίο σταθμό το πραξικόπημα. Σίγουρα το 2004 ανοίχτηκε ο τάφος της λύσης επανένωσης, ρίχτηκε και κάποιο τσιμέντο δεν λέω (αν και μετά έγιναν ανεπιτυχείς προσπάθειες να το σπάσουν με το κάγκο) αλλά η βαριά ταφόπλακα επί του τάφου είναι έργο του σημερινού καθεστώτος.
  3. Δεν υπάρχουν ομοιογενή οικονομικά συμφέροντα στην κοινωνία που ζούμε για να μιλούμε περι ‘εθνικού συμφέροντος’ (κάποιος πολιτικός μίλησε σήμερα για ‘εθνικό συμφέρον’ με ένα μονοσήμαντο και απόλυτο θα έλεγα, τρόπο). Τα συμφέροντα που απογειώνουν τη Λεμεσό για να πετούν κάποιοι ψηλά στον έβδομο ουρανό ενώ οι πιο πολλοί πέφτουν στη γη σαν βολίδα από το σύννεφα, είναι αυτά που κρατούν το Βαρώσι κλειστό και έρημο. Όσοι νέοι μας έμαθαν να μην συσχετίζουν την μη λύση με τα ενοίκια των 700 ευρώ τον μήνα για ένα κωλοδωμάτιο, καλύτερα να αρχίσουν να προβληματίζονται. Ο όρος ‘εθνικό συμφέρον’ ενέχει μιαν αντιδιαλεκτική, μεταφυσική θα έλεγα έννοια που εξυπηρετεί σε τελικη ανάλυση κάποια μεγάλο-συμφέροντα.
  4. Επειδή οι πιθανότητες πλέον να μην βρεθεί λύση επανένωσης είναι μάλλον μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να βρεθεί (ασχέτως αν εμείς οι πεισματάρηδες και ξεροκέφαλοι επανενωτικοί θα συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι του τέλους μας) εισηγούμαι οι Βαρωσιώτες να μην ξανακούσουν τις προτροπές της Ε/κ ηγεσίας ούτε και να υποκύψουν στο χυδαίο bullying που άρχισε ήδη να ασκείται πάνω τους και να αποταθούν στην Επιτροπή με αίτημα μάλιστα την επανεγκατάσταση τους. Μόνο έτσι αν θα σωθούν κάποιες περιουσίες, μόνο ετσι αν θα σωθει τελικά το Βαρώσι .Με αυτό το τρόπο δυνατό να υπάρξουν μάλιστα και παράπλευρα οφέλη: Πρώτα απ’ όλα, θα αυξηθεί η πίεση προς την ηγεσία της Ε/κ πλευράς να κάτσει να συνομιλήσει σοβαρά και με σαφή χρονοδιαγράμματα για μια λύση επανένωσης στη βάση της ΔΔΟ. Ώσπου νοιώθει η Ε/κ ηγεσία ότι η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθούν τυφλά το κυρίαρχο της αφήγημα και στηρίζουν σαν βελάζοντα αρνιά τις πολιτικές του «σηκώνομαι και φεύγω από τις συνομιλίες αν δω ότι κοντεύουμε σε λύση» δεν πρόκειται να δει φως αυτός ο τόπος. Δεύτερο, θα δημιουργηθούν συνθήκες πολυσχιδούς συνεργασίας με τους Τ/κ και μ΄αυτό το τρόπο ο μύθος περι του αδύνατου της συμβίωσης με τους βάρβαρους και απολίτιστους θα πέσει και θα καταπλακώσει και αρχιεπίσκοπο και κάθε ακροδεξιό καθίκι. Μ΄αυτό το τρόπο το Βαρώσι ίσως προκριθεί και σαν η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους, σαν ένας ιστορικός συμβολισμός ενοποίησης του χώρου και των ανθρώπων του. Αυτά στη περίπτωση φυσικά που υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός χεριών που θα καταφέρει να σηκώσει τη ταφόπετρα μεγατόνων που λέγαμε και αν ευοδωθούν οι προσπαθειες των Τ/κ αγωνιστων να ξεφορτωθούν τη δική τους ακροδεξιά. Και μην μου πείτε ότι προβληματίζεστε για τη ποιότητα της απ' εκεί διοίκησης. Αποκλείεται να υπάρξει κυβέρνηση, ακόμα και ψευδό, που να είναι πιο διεφθαρμένη και ανεπαρκής από την παρούσα Ε/κ και μάλιστα με αποδείξεις και χαρτόσημα.

Δημήτρης Δημητρίου

16 Νοεμβρίου 2020