Τα έπεα πτερόεντα της ομιλίας Αναστασιάδη
Αρκετοί που συνεχίζουν να έχουν ψευδαισθήσεις, περίμεναν ότι ο λόγος του Αναστασιάδη στη 75η σύνοδο του ΟΗΕ θα ήταν μετρημένος τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ύφος. Η ομιλία του για να είχε κάποιο νόημα, θα έπρεπε να στοχεύει στην ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που τις εγκατέλειψε στο Κρανς Μοντάνα το 2017. Μόνο τότε τα λόγια του δεν θα ήταν έπεα πτερόεντα αλλά θα είχαν κάποια χρησιμότητα. Κι όμως ο πρόεδρος παρουσιάστηκε με το θρασύ ύφος που μας έχει συνηθίσει και με το περιεχόμενο της ομιλίας του να στοχεύει στην ικανοποίηση του εσωτερικού του ακροατηρίου παρά στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Ας κάμουμε μιάν απόπειρα να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα που έθεσε ο Αναστασιάδης στην ομιλία του:
Ποια χώρα εισέβαλε στη Συρία;
Απάντηση: Έκτος από την Τουρκία, το Ισραήλ στενός σύμμαχος του Αναστασιάδη που κατέχει τα υψώματα Γκολάν από το πόλεμο των 6 ημερών (1967), τα αμερικανάκια που πέρα από τις εναέριες τους επιχειρήσεις διατηρούν ειδικές δυνάμεις στη Συρία, τα βρετανικά αεροσκάφη που εφορμούν από τις βρετανικές βάσεις, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που πολιορκούν τη Συρία. Η επικέντρωση μόνο στη Τουρκία μόνο χαμόγελα μπορεί να αποσπάσει στα μέλη του ΟΗΕ. Κατ’ ακρίβεια ο Αναστασιάδης με αυτή τη ρητορική ερώτηση φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους ίδιους τους συμμάχους του.
Ποια χώρα επενέβηκε στρατιωτικά στη Λιβύη;
Απάντηση: Έκτος από την Τουρκία, οι ΗΠΑ βομβαρδίζοντας την ανελέητα επί Ομπάμα , η Ιταλία , η Γαλλία και πρόσφατα η Ρωσία.
Ποια χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;
Απάντηση: Η Τουρκία παρανομεί με τις γεωτρήσεις της σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αλλά η πορεία για μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε ενώ ο Αναστασιάδης κάνει το παν για να την τορπιλίσει. Αν η Ελλάδα ήθελε να λύσει τις διαφορές της με τη Τουρκία με προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη, θα μπορούσε να το κάμει η ίδια. Ο Αναστασιάδης τι ρόλο παίζει εδώ του αυτόκλητου Ζορό;
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εγκαθιδρύσει ένα Εθνικό Κυρίαρχο Ταμείο, το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αναφορικά με όποια έσοδα προκύψουν από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων.
Απάντηση: Αυτή η θέση ουσιαστικά αναπαράγει και διαιωνίζει τη πάγια πολιτική της ε/κ πλευράς να θεωρεί τους ε/κ σαν τους μοναδικούς διαμορφωτές της κυπριακής ιστορίας. Οι τ/κ παραμένουν ένα διακοσμητικό στοιχείο ένα υποπροϊόν της ιστορίας. Αντί να συναποτελούν μαζί με τους ε/κ το βασικό ιστορικό υποκείμενο, καταλήγουν ουραγοί αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν άμεσα όπως είναι το φυσικό αέριο. Ο Αναστασιάδης ουσιαστικά προσφέρει ελεημοσύνη αφού αποστερεί από την τ/κ κοινότητα το δικαίωμα συλλογικών αποφάσεων για την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα. Και έχει το θράσος να το καυχιέται στη διεθνή κοινότητα.
Ποιό άλλο από τα 193 κράτη μέλη των ΗΕ βρίσκεται κάτω από εγγυήσεις τρίτης χώρας; με παρουσία στρατευμάτων;
Απάντηση: Για εγκυκλοπαιδικούς και μόνο λόγους να αναφέρω δυο περιπτώσεις όπως αυτή της Γερμανίας όπου η ΗΠΑ αλλά και η Βρετανία διατηρούν στρατεύματα /βάσεις τα οποία είναι ουσιαστικά στρατεύματα κατοχής από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και η περίπτωση της Νοτίου Κορέας που τελεί υπό την εγγύηση των ΗΠΑ διατηρώντας πάνω από 30,000 στρατού. Απλά το αναφέρω για να καταδείξω τη προχειρότητα του προεδρικού ακόμα και σε ομιλία μπροστά στη διεθνή κοινότητα. Η κάθε περίπτωση στο διεθνή χώρο έχει τις ιστορικές της ιδιαιτερότητες όπως και η Κύπρος. Η μηχανιστική αντίληψη της ιστορίας γελοιοποιεί αυτούς που την προβάλλουν.
Μπαίνοντας τώρα στο ουσιαστικό μέρος της απάντησης μου, κανένας δεν διαφωνεί ότι η προσπάθεια όλων μας είναι απαλλαγούμε από τα τουρκικά στρατεύματα .Το πλαίσιο των 6 σημείων του κ. Γκουτέρες το 2017 προνοούσε ακριβώς αυτό. Αντί ο Αναστασιάδης να διερευνήσει την ειλικρίνεια της Τουρκίας και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ, σηκώθηκε και έφυγε βρίζοντας και παραμιλώντας αφήνοντας όλους τους παρευρισκόμενους άφωνους. Σήμερα εκλιπαρούμε να δεχτεί η Τουρκία αυτά που είχαμε απορρίψει στο Κρανς Μοντάνα και είναι εδώ που θα έπρεπε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.
Υπάρχει οποιοδήποτε σύνταγμα Ομόσπονδου Κράτους που να προνοεί ότι για κάθε απόφαση στο Ομοσπονδιακό Επίπεδο χρειάζεται τουλάχιστον μια θετική ψήφος από ένα των συνιστώντων μελών; Ιδιαιτέρως όταν το συνιστών μέρος ελέγχεται από τρίτη χώρα;
Απάντηση: Αφού μπήκε που μπήκε σε τέτοια ζητήματα θα ήταν πιο κατατοπιστικός να μας πει ποια είναι αυτά τα θέματα του κεντρικού ομόσπονδου κράτους που θα πρέπει να περνούν με απλή πλειοψηφία (δηλαδή να αποφασίζουν μόνοι τους οι Ε/κ). Ένας κατάλογος θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα για τις πραγματικές του προθέσεις. Άσε που ισχυρίζεται ότι το Τ/κ συνιστών κράτος θα ελέγχετε από την Τουρκία και μετά τη λύση κάτι που υποβιβάζει την τ/κ κοινότητα σε άβουλα όργανα της Άγκυρας. Είναι κι’ αυτό ένα δείγμα του σεβασμού του για μια κοινότητα που υποτίθεται ότι θέλει να στήσει μαζί της ένα ομόσπονδο κράτος.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι ο Αναστασιάδης έχει την εντύπωση ότι οι αντιπροσωπίες των χωρών μελών του ΟΗΕ είτε αποτελούνται από πολιτικά-ιστορικά αναλφάβητους ή ότι προέρχονται από άλλο πλανήτη. Αν όμως η ομιλία του στόχευε τα αυτιά των ιθαγενών, τότε ναι, η ομιλία του είχε απόλυτη επιτυχία αφού διατήρησε τον ‘’ηρωικό / πατριωτικό’’ χαρακτήρα της μη λύσης, συνέβαλε θετικά στις πολιτικές συμμαχιών μέσα στο στρατόπεδο της δεξιάς – ακροδεξιάς, ενίσχυσε το κυρίαρχο αφήγημα και διασφάλισε τη διχοτόμηση.
Δημήτρης Δημητρίου
27 Σεπτεμβρίου 2020