marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Αλλού μόνο με το ελικόπτερο

Η κυβέρνηση του καθεστώτος Αναστασιάδη αποπειράται σήμερα  να ξεπλύνει τις αβάστακτες ευθύνες της  που αφορούν στη χορήγηση διαβατηρίων σε διεθνούς εμβέλειας εγκληματίες με το να δημοσιοποιεί περιπτώσεις που και η κυβέρνηση Χριστόφια χορήγησε διαβατήρια σε παρόμοιους εγκληματίες μαγειρεύοντας μάλιστα και κάποια ποσοστά για να αποδείξει το ψηλό ποσοστό έκδοσης τέτοιων ύποπτων διαβατηρίων. Γίνεται δηλαδή μια απόπειρα εξίσωσης μεταξύ των 141 διαβατηρίων που εκδόθηκαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια και των 4000 διαβατηρίων που εκδόθηκαν επί  καθεστώτος Αναστασιάδη. Αυτό που προσπαθεί να μας πει είναι ότι το 141= 4000 και ότι το 141 δεν είναι το 3,50% του 4000 αλλά το 100%. Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες που το καθεστώς θεωρεί τους ψηφοφόρους ηλιθίους (η πρώτη ήταν η δημοσιογραφική διάσκεψη Νουρή με φόντο την αγιογραφία) με τη διαφορά ότι στη πρώτη περίπτωση θεωρούσε ηλίθιους μόνο τους ψηφοφόρους του. Τώρα, με την πιο πάνω μαθηματική εξίσωση, δείχνει ότι θεωρεί όλους τους πολίτες ηλίθιους. Ας πάμε όμως και λίγο παρακάτω:

Ο “Πολίτης“ ‘’διέρρευσε” μέσα σε δυο πλήρης σελίδες λίστα 34 ΠΕΠ (πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων) ή υπόπτων για εγκλήματα, που η διακυβέρνηση Χριστόφια χορήγησε διαβατήρια.  Φυσικά αν ο “Πολίτης” θέλει να φαίνεται έντιμο έντυπο, υποχρεούται τώρα να δημοσιεύσει και τη λίστα – μάλλον ένα-δυο τόμοι θα χρειαστούν – και των ανάλογων περιπτώσεων που το καθεστώς Αναστασιάδη προχώρησε στην έκδοση διαβατηρίων.  Μελετώντας λίγο αυτές τις δυο σελίδες διαπίστωσα εκ πρώτης όψεως ότι όλοι ή σχεδόν όλοι:

Α. Κατά τη διάρκεια της πολιτογράφησης τους δεν κατηγορούνταν ούτε και τελούσαν υπό διερεύνηση για εγκλήματα στις χώρες τους. Αυτό έγινε 4-10 χρόνια αργότερα. Αυτό σε αντίθεση πλείστων τόσων περιπτώσεων που το σημερινό καθεστώς έχει χορηγήσει  την υπηκοότητα σε άτομα που ήδη βρίσκονταν υπό κατηγορία ή που καταζητούνταν για εγκλήματα.

Β. Τα ΠΕΠ ή τουλάχιστο η συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με ευκολία σαν τέτοια. Να φέρω το παράδειγμα του M. Kuzolev  που ο “Πολίτης”  ξόδευσε  σχεδόν μιαν ολόκληρη στήλη δημοσιεύοντας τα στοιχεία του. Για παράδειγμα ήταν μέλος του Διαχειριστικού Συμβουλίου της Vnesshoconmbank ή μέλος του Συμβουλίου της Ρωσικής  ‘Ένωσης Βιομηχάνων. Πόσο ΠΕΠ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με αυτά τα πόστα το αφήνω στην κρίση των πολιτών. Άσε που η πολιτογράφηση του έγινε το 2008 ενώ οι πρώτες κυρώσεις εναντίον των οργανισμών που συμμετείχε έγιναν μεταξύ 5 και 10 χρόνια μετά τη πολιτογράφηση του. Παρόμοιες περιπτώσεις σαν του κ. Kuzolev  υπάρχουν πάρα πολλές στο δισέλιδο του “Πολίτη”. Απλά το καθεστώς επενδύει στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν θα  μελετήσει σε βάθος τέτοια μακροσκελή λίστα ούτε και θα ψάξει για να εντοπίσει ποιοτικές διαφορές σε σχέση με τις χορηγήσεις  Αναστασιάδη. Θα δει κάμποσα ονόματα, θα εντυπωσιαστεί από το μέγεθος της δισέλιδης δημοσιοποίησης και θα βγάλει το συμπέρασμα ότι μπορεί ο Αναστασιάδης να είναι ένας κακός και διεφθαρμένος πρόεδρος αλλά και ο Χριστόφιας ήταν το ίδιο.”Τι τη θέλουμε την αλλαγή αφού όλοι είναι το ίδιο;“  Είναι κι’ αυτό ένα καταφύγιο του κάθε απατεώνα που θέλει να κρατηθεί στην εξουσία.

Για να λέμε όμως και τα ελαφρυντικά του “Πολίτη”, η εφημερίδα είχε την εντιμότητα έστω και στη ελαφριά σελίδα με το όνομα «Παρασκήνιο» να δημοσιεύσει τις δαφορές των κριτηρίων μεταξύ της διακυβέρνησης Χριστόφια και του σημερινού καθεστώτος.  Ας δούμε κάποιες διαφορές;

Ελάχιστη επένδυση:  Διακ Χριστόφια 25εκ., καθεστώς Αναστασιάδη  2εκ.

Κύκλος Εργασιών: Διακ. Χριστόφια 80εκ.,  καθεστώς Αναστ/δη μηδέν.           

Καταθέσεις σε Κυπρ.Τραπεζα : Διακ. Χριστόφια  25εκ., καθεστώς  Ανστ/δη μηδέν .

Αγορά κατοικίας:  Διακ. Χριστόφια μηδέν, καθεστώς Αναστ/δη 500χλ.

Με τα πιο πάνω δεν ισχυρίζομαι ότι η διακυβέρνηση Χριστόφια δεν έκαμε το παραμικρό λάθος στο πρόγραμμα χορηγήσεων. Μάλιστα όπως εξελίχτηκε το πρόγραμμα σήμερα, μια καθαρή πολιτική θέση κατάργησης του (έκτος εξαιρετικών περιπτώσεων) θα ήταν πιστεύω  επιβεβλημένη. Τα όποια όμως λάθη της διακυβέρνησης Χριστόφια δεν συγκρίνονται ούτε ποσοτικά αλλά ούτε και ποιοτικά με την πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης χορηγήσεων από το καθεστώς Αναστασιάδη με βασικό μάλιστα κίνητρο το ιδιοτελές συμφέρον. Η αλλαγή των κριτηρίων για να μπορεί ο κάθε κεντικελένης να γίνεται χωριανός μας για να κερδίζουν οι της  κλίκκας Αναστασιάδη, η αδιαμφισβήτητα εκ των προτέρων γνώση (πριν την έγκριση πολιτογράφησης δηλαδή) ότι πρόκειται για εγκληματίες ή εξόφθαλμα ΠΕΠ, ο τεράστιος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων βοούν από μόνα τους ενώ η προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στη προηγούμενη κυβέρνηση η οποία εν πάση περιπτώση κρίθηκε από τους ψηφοφόρους, δεν είναι αρκετή για να ξεπλύνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας από το καθεστώς Αναστασιάδη.

Όπως είπα και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, σε άλλη χώρα ο Αναστασιάδης θα ήταν αναγκασμένος να φύγει από το προεδρικό με το ελικόπτερο.

Δημήτρης Δημητρίου

6 Σεπτεμβρίου 2020