marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Η Θεωρία των Σταδίων μέσα στην Κυπριακή Πραγματικότητα

Στάδιο 1ο: Η άρνηση

Οι πρώτες δηλώσεις μετά από κάποια αρχικά δημοσιεύματα είναι κατηγορηματικές: Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτόν  στις πολιτογραφήσεις και ακολουθούνται  ευλαβικά όλες οι διαδικασίες που αποκλείουν τη πιθανότητα  να πολιτογραφούνται άτομα που ενέχονται σε παράνομες – εγκληματικές  δραστηριότητες.

Στάδιο 2ο: Ναι μεν αλλά

Μετά που δημοσιεύονται αδιάσειστα στοιχεία ότι πολιτογραφούνται διεθνείς εγκληματίες, η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τις όποιες ‘μεμονωμένες’  περιπτώσεις και ότι τα κριτήρια παραχώρησης διαβατηρίων και οι μηχανισμοί ελέγχου θα γίνουν από εδώ και μπρος πιο αυστηροί. Είναι μάλιστα πρόθυμη να επανεξετάσει κάποιες χορηγήσεις διαβατηρίων  και να προχωρήσει σε  ανάκληση υπηκοοτήτων αν χρειαστεί…..

Στάδιο 3ο: Θυσιάζω την τιμή μου για σένα που αγαπώ

Οι αποκαλύψεις για κατ’ εξακολούθηση μαζικές χορηγήσεις εντείνονται και συνεχίζουν να αποτελούν πρώτο θέμα διεθνώς. Η Κύπρος γίνεται ρεζίλι. Η Ε.Ε. αρχίζει να τρίζει τα δόντια της. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον και αρχίζει η διαδικασία μετατόπισης: «Ναι, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες μέσα στην Ε.Ε.  που χορηγούν διαβατήρια» ή «Μας κατηγορούν διότι θέλουν να μας φάνε πελάτες» ή «η οικονομία στέκεται από τα χρυσά διαβατήρια» . «Τι θέλετε δηλαδή να πεινάσετε» ή «τα οφέλη τα μοιραζόμαστε όλοι. Η οικοδομική βιομηχανία εργοδοτεί χιλιάδες κόσμου».

Στάδιο 4o: Η κορύφωση

Όταν η κατάσταση βρίσκεται πλέον στο απροχώρητο και οι ‘χωριανοί’ μας διεθνείς εγκληματίες δεν μπορούν να κρυφτούν με τίποτα, όταν έρχονται πληροφορίες ότι έχουν κατακλέψει τους λαούς των χωρών τους , όταν ακόμα και  αρχιερείς μετατρέπονται σε κλεπταποδόχους  τότε το ψάρι βρώμισε για τα καλά. Ιδιαίτερα το κεφάλι. Ακόμα και η μεγάλη μάζα των ε/κ  που έχασε με τις συνεχείς γαλουχήσεις της εθνικοφρόνου δεξιάς την όσφρηση της,  αρχίζει να μην ανέχεται τη δυσοσμία. Ούτε ακόμα και η διάχυση της διαφθοράς μέσα στην κοινωνία και η μεθοδευμένη κατανομή της ευθύνης ανάμεσα σε μεγάλη μερίδα του λαού δεν μπορεί να σώσει την κυβέρνηση από την ελεύθερη πτώση στο βόθρο του αμοραλισμού.

Στάδιο 5ο: Η τελευταία σανίδα σωτηρίας

Μπροστά σ’ αυτό το μεγάλο αδιέξοδο σε μια εποχή όπου οι μασέλες των ‘δικών’ μας δουλεύουν ακατάπαυστα τη στιγμή που οι δείκτες δείχνουν ότι οι ανισότητες αυξάνονται και η φτώχια καλά κρατεί για τους πολλούς σε μια περίοδο που τα διαβατήρια γέννησαν πάνω από 8 δις ευρώ, οι κυβερνώντες  μπαίνουν σε μια νέα φάση αμηχανίας μη ξέροντας πώς να αντιδράσουν. Πάνω στην ώρα της απελπισίας, ρε τι να κάμουμε , τι να κάμουμε …. τσούπ … μια αναλαμπή! Επιστρατεύουν τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που σάζουν τζαι καλοταΐζουν εδώ και χρόνια για  να προβάλουν τη πολύ δοκιμασμένη και πιασάρικη ‘είδηση’. Μια ‘είδηση’ που διαχρονικά δεν χάνει από την αξία της αφού ο κυπριακός λαός ενσωμάτωσε μέσα στο DNA του μια συγκεκριμένη αντίδραση με το άκουσμα της. Όπως τον κάττο μόλις αντικρύσει την κουφή. Σύμφωνα  λοιπόν με ‘έγκυρες πληροφορίες’, πίσω από τα Cyprus Papers που δημοσίευσε το Al Jazeera, βρίσκεται ο εχθρός…… η βάρβαρη Τουρκία με τον φασίστα το πρωθυπουργό και οι επιτόπιοι δούρειοι ίπποι που θέλουν το κακό μας … οι τουρκόσποροι, αυτοί που θέλουν τη ΔΔΟ για να τουρκέψουμε …. Αν δεν περάσει ούτε τζαι τούτο μέσα στον κόσμο (που αμφιβάλλω να μην) τότε νομίζω ο Νίκος θα πρέπει να πάει Σεϋχέλλες. Μόνιμα.

Δημήτρης Δημητρίου

25 Αυγούστου 2020