marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Αλλού τους τρώει τζαι αλλού κνίθονται

«Παρασκηνιακά εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός πως δεν υπάρχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη για την πραγματική έκταση της πανδημίας του κορονοϊού στα κατεχόμενα (έστω κι αν για 20 συνεχόμενες μέρες δεν εντοπίζεται ούτε ένα θετικό κρούσμα). Σαφώς και οι πρόσφατες αφίξεις Τούρκων στρατιωτικών και μελών της οικογένειάς τους, μέσω λιμανιού στα κατεχόμενα, δεν βοηθά καθόλου, μιας και μάλλον εντείνει την ανησυχία κάποιων για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν σε επίπεδο πανδημίας» . (Πολίτης 9/05/2020) .

Να διαχωρίσουμε τις ‘ανησυχίες’ της κυβέρνησης όπως διατυπώνονται στη πιο πάνω είδηση σε δύο μέρη:

1. Ελλειψη εμπιστοσύνης

Όπως ανάφερα και σε προηγούμενη ανάρτηση μου, υπάρχει ένας κυρίαρχος ψίθυρος που θέλει τους τ/κ να μην λένε την αλήθεια όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων στο βορρά. Σαν ψίθυρος που είναι, δεν στοιχειοθετείται ούτε και χρειάζεται μεταξύ μας η τεκμηρίωση αφου η κυβερνώσα κλίκα φρόντισε να εμποτίσει στην κοινή γνώμη το δηλητήριο της καχυποψίας και του μίσους για τους τ/κ. Αν ο σκοπός μιας οποιασδήποτε δήλωσης όσο ανόητη και παρατραβηγμένη κι αν ακούεται είναι για να χρησιμοποιηθεί εναντίον των τ/κ, τότε μια μεγάλη μερίδα στην ε/κ κοινότητα θα τη μασήσει και θα την επαναλαμβάνει με κάθε σοβαρότητα. Αν αντιστρέψουμε όμως τα πράματα, θα δούμε ότι μόλις 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία για τους τελειόφοιτους, η καθημερινή ενημέρωση από τον κ. Κωστρίκκη κόπηκε – όλοι ξέρουμε τους πραγματικούς λόγους - και ως εκ θαύματος, ανακοινώθηκε μόλις ένα κρούσμα. Πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η κυβέρνηση όταν δηλώνει ότι τα σχολεία ανοίγουν αφου έλαβαν υπόψη τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής ενώ την ίδια στιγμή ο επικεφαλής αυτής της επιτροπής δηλώνει δημόσια ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε; Οι οπαδοί της κλίκας θα σου πουν ότι ο πρόεδρος δεν λέει ποτέ ψέματα. Να το μασήσουμε τζαι τούτο;

2. Άφιξη τούρκων στρατιωτών

Αυτό που προβάλλεται κατά κόρον σαν πρώτη είδηση τις τελευταίες ημέρες, είναι η άφιξη τούρκων στρατιωτών με τις οικογένειες τους (τονίζουν και τις οικογένειες τους για να φαίνονται πολλοί και που σίγουρα θα κυκλοφορούν ανάμεσα στους τ/κ). Βέβαια, η είδηση ότι η Κύπρος είναι ουσιαστικά πλήρως περικυκλωμένη από τουρκικά πλοία εδώ και εβδομάδες δεν προβάλλεται με την ίδια ζέση, ένταση και σημασία. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι ξεκάθαρο: Μας κουβαλιούνται μολυσμένοι (αφου τούρκος = μολυσμένος) άρα τα οδοφράγματα πρέπει να μείνουν κλειστά .....για την υγεία μας. Το πρόβλημα αυτού του είδους της επιχειρηματολογίας είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να αντιστραφεί με ένα απλό ερώτημα: Κάθε φορά δηλαδή που θα έχουμε αλλαγή της ΕΛΔΥΚ ή μετακινήσεις ελλήνων στρατιωτών θα βλέπουμε τέτοιου είδους δημοσιεύματα; Ως γνωστό, η Ελλάδα των 10 εκ. κατοίκων διενέργησε 97,384 tests ή 9,343 εξετάσεις για κάθε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η Κύπρος 74,746 tests ή 61.909 εξετάσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους. Το αντίστοιχο νούμερο για την Τουρκία είναι 1,334,411 εξετάσεις ή 15,822 ανά εκατομμύριο κατοίκους (στοιχεία WORLDOMETER – CORONOVIRUS). Τα πιο πάνω νούμερα τεκμηριώνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τις αφίξεις από Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από τις αφίξεις από την Τουρκία αφου η Ελλάδα έχει διενεργήσει περίπου τα μισά tests (το 60% για την ακρίβεια) ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σύγκριση με την Τουρκία και μόλις το 15% των tests που έγιναν στην Κύπρο. Με βάση λοιπόν τις λογικές της κλίκας, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πάση θυσία απαγόρευση αφίξεων από την Ελλάδα. Για την υγεία μας … Δεν θα το κάμει και ούτε και προσωπικά θα ήθελα να το κάμει. Απλά το αναφέρω για να τονίσω ότι αλλού τους τρώει τζαι αλλού κνίθονται.

Δημήτρης Δημητρίου

10 Μαΐου 2020