marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για τους πρόσφυγες

Μεταξύ άλλων η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες». Αυτό διασαφήνισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή τριών μεταναστών. Η απόφαση υποχρεώνει την Ελλάδα να μεταφέρει τους τρεις μετανάστες σε κατάλυμα το οποίο να πληροί τις προϋποθέσεις που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή αποκλείει ‘μια απάνθρωπη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά’ (DW.com έκδοση 10/04/2020, επισκόπηση τύπου, αναφορές από την διαδικτυακή εφημερίδα ‘Zeit’).

Αν η καταδίκη αφορούσε την Τουρκία τότε ίσως οι πιο πολλοί θα έλεγαν (δίκαια κατά την άποψη μου), ότι δεν περίμεναν κάτι διαφορετικό αφου μιλούμε για μια χώρα με ένα δικτάτορα, ένα σουλτάνο που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα σχόλια ‘εμβαθύνονται’ ανάλογα με το ποιόν των σχολιαστών και μπορούν να περιλάβουν τέτοια παλαβά σχόλια όπως: « Ηντα που περιμένεις που τους Τούρκους… αφου εν βάρβαροι, απολίτιστοι, μογγόλοι » κλπ - κλπ.

Όταν όμως η καταδίκη αφορά την Ελλάδα όπως τώρα, (και μάλλον πολύ σύντομα και την Κύπρο) εεεεεεε τότε τα σχόλια παίρνουν στροφή 180 μοιρών: «εχθροί του έθνους οι δικαστές που πήραν τέτοιες άδικες αποφάσεις»…..« Μας ζηλεύουν διότι όταν είχαμε εμείς πολιτισμό αυτοί ήταν ακόμα πάνω στα δέντρα»…..«Όλοι συνωμοτούν εναντίον μας»….«Από καταβολής κόσμου το έθνος των ελλήνων ήταν πάντα μόνο και αντιμέτωπο με εχθρούς έτοιμο να το κατασπαράξουν».

Αυτά περι συνέπειας λόγου και κρίσης…

Δημήτρης Δημητρίου

14 Απριλίου 2020