Οφειλόμενες απαντήσεις με αφορμή την ανάρτηση μου με τίτλο «Τα ψεύτικα που γίνονται αληθινά και τα αληθινά κάλπικα»
Επειδή είναι κουραστικό να μπαίνω στην διαδικασία να απαντώ ξεχωριστα στον καθένα που έχει λυσσάξει από το περιεχόμενο της ανάρτησης μου, παραθέτω πιο κάτω με συλλογικο τρόπο, την απάντηση μου:
Γενική παρατήρηση:
Το δυστύχημα στην Κύπρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί παρασυρμένοι που φασίζουν αλλά δε το καταλάβουν ούτε και το αναγνωρίζουν. Τονίζω ότι μερικοί βασικοί πυλώνες του φασισμού είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Εύχομαι πολύ σύντομα να μπουν σε κάποια διαδικασία αυτογνωσίας που ίσως τους οδηγήσει κάποτε στον απεγκλωβισμό τους από ιδεολογίες που αποδειγμένα κατάστρεψαν τον κόσμο γενικότερα (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ) αλλά και την Κύπρο ειδικότερα (ΕΟΚΑ Β’ - πραξικόπημα).
Συγκεκριμένες απαντήσεις :
Μια κλισέ αντίδραση των δηλητηριασμένων για την ανάγκη το κράτος μας να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες είναι: «Γιατί δεν τους βάζεις σπίτι σου» ή «αφου τους αγαπάς πάρε 5-6 σπίτι σου και να μας αφήσεις ήσυχους».
Κι’ όμως με αυτά που λένε, παραδέχονται χωρίς ασφαλώς να έχουν τη δυνατότητα να το καταλάβουν, ότι δεν έχουμε κράτος. Η υπόσταση μιας οντότητας σαν κράτους, προϋποθέτει την υιοθέτηση από πλευράς του διεθνών συμβάσεων που καταγράφουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Ανάμεσα σ’ αυτές τις συμβάσεις συμπεριλαμβάνονται και συνθήκες που αφορούν το τρόπο μεταχείρισης των προσφύγων και των προσώπων που αιτούνται ασυλίας. Αν το κράτος - μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν συμμορφώνεται σε αυτά που υπέγραψε τότε παύει ουσιαστικά να είναι κράτος συγκροτημένο και νομιμοποιημένο, υπόκειται σε κυρώσεις και συμβάλλει στην ίδια τη δική του απονομιμοποιήση.
Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να τονίσω ότι κράτη που διακατέχονται από κοινωνική ευαισθησία και προσφέρουν αλληλεγγύη σε λαούς που υποφέρουν από πολέμους ή άλλες αιτίες που προκαλούν ανθρωπιστικές κρίσεις, βρίσκονται στην κορυφή των χωρών με ψηλό επίπεδο πολιτισμού και δημοκρατίας.
Η διαφορά μεταξύ ανθρώπου και κτήνους είναι ότι ο πρώτος νοιάζεται, σαν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού συνόλου, να διαφυλάξει και να εμβαθύνει τις αρχές της αλληλεγγύης, του ουμανισμού και της ειρήνης ενώ το δεύτερο (το κτήνος δηλαδή) δεν μπήκε ακόμα στη φάση κοινωνικοποίησης και καθοδηγείται μόνο από αρχέγονα ένστικτα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του φασισμού είναι η ενεργοποίηση του ένστικτου της ξενοφοβίας που συναντούμε ιστορικά στον πρωτόγονο άνθρωπο, πριν την ανάπτυξη των κοινωνιών.
Μια άλλη ομοιόμορφη αντίδραση αυτών που τελούν υπό φασιστική επήρεια, είναι το γνωστό: « Αφου τους αγαπάς να πάεις να ζήσεις μαζί τους». Αναφέρονται φυσικά στους Τ/κ που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Εδώ η απάντηση μου ξεκινά με την απλή ερώτηση: Μα που πόθεν θέλετε να με διώξετε; Από το μάλι του τζυρού σας; Η εποχή της ΕΟΚΑ και της ΕΟΚΑ Β’ που έμπαιναν στους καφενέδες και σκότωναν όποιους διαφωνούσαν μαζί τους, οι εποχές που δολοφονούσαν με το πιο βάρβαρο τρόπο στο περίβολο της εκκλησίας όσους δεν δέχονταν τις μισάνθρωπες και μισαλλόδοξες αντιλήψεις τους, πέρασε ανεπιστρεπτί.
Ασταμάτητος αγώνας όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι να συνεχίσουν να υπερασπίζονται με κάθε κόστος την δημοκρατία ακόμα και κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες όπου το φασισταρκό έχει τις πλάτες της εξουσίας.
Δημήτρης Δημητρίου
22 Μαρτίου 2020