marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Από αστεϊσμούς πάμε μια χαρά

Αστεϊσμούς χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τα όσα έχουν λεχθεί περί μελέτης από τη προεδρία για διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Δήλωση του μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό για το ποδόσφαιρο, 07/02/2020).

Ένα πράμα που δεν μας λείπει απ’ αυτή τη προεδρία είναι η ακατάπαυστη ροή από αστεϊσμούς και ανέκδοτα. Μπορεί τα όσα παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια να θεωρηθούν από μερικούς περιθωριακούς σαν και του λόγου μου σαν μια δραματική πορεία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδία, εντούτοις πάρα πολλοί στην Κύπρο, προεξάρχοντος του πρόεδρου, τα αντιμετωπίζουν καθαρά σαν αστεισμούς. Να πω και εγώ μερικά που ο ανώτατος άρχοντας της νοτίου Κύπρου τα θεώρησε ως αστειάκια.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, ο Αναστασιάδης του είχε πει λίγο πριν εγκαταλείψει άρον – άρον το Κρανς Μοντάνα, ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί τίποτα με την τουρκική. Του είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν να μοιραστούν ακόμη ούτε και νοσοκομείο με τους τ/κ κι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να προχωρήσει προς τη λύση. Η κορύφωση του αστεϊσμού είναι το καταληκτικό σχόλιο του προέδρου που φέρεται να είπε στον κ. Τσαβούσογλου τα εξής: «Ελάτε να πάμε στη λύση των δύο κρατών, αλλά να μην το ανακοινώσουμε αυτό μέχρι τις εκλογές» (εννοώντας τις προεδρικές του 2018). (Εφ. Καθημερινή 09/09/2019). Εντάξει οι πιο πολλοί από τους ελληνοκύπριους θα πουν ότι ο κ. Τσαβούσογλου αφου είναι Τούρκος θα λέει ψέματα ενώ ο δικός μας που είναι Έλλην και άρα τέρας ειλικρίνειας, αποκλείεται να είπε τέτοια πράγματα αφου διάψευσε κατηγορηματικά ότι είχε λεχθεί κάτι τέτοιο. Εν πάσει περιπτώσει, ψέματα ή αλήθεια, ο αστεϊσμός έμεινε για να γελούν κάποιοι.

Ένα άλλο αστείο είναι η αποκάλυψη του αναπληρωτή πρόεδρου της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Παναγιώτη Σαββίδη, που όταν κλήθηκε στο προεδρικό μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των τελευταίων εκλογών , ο πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο εδώ και αρκετό καιρό, περί μίας λύσης που δεν είναι αυτό που διαπραγματεύονται τα τελευταία 44 χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις αλλά κάτι διαφορετικό το οποίο έχει μέσα στοιχεία και συνομοσπονδιακά και στοιχεία δύο κρατών». Η ομολογία Αναστασιάδη έγινε για να πειστεί η Συμμαχία Πολιτών να τον ψηφίσει στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής αφου τους εγγυήθηκε ότι θα έθαβε τη Διζωνική Ομοσπονδία. Δεν έχει καμιά σημασία αν ο κ Σαββίδης πείστηκε από τις προθέσεις του προέδρου ή αν χάρηκε με ότι άκουσε. Σημασία έχει ότι προστέθηκε ακόμη ένας αστεϊσμός που πολλοί ένοιωσαν μιαν ευφορία που τον άκουσαν.

Και έρχομαι στον αστεϊσμό του αιώνα που δεν είναι τίποτα άλλο από τις ακόλουθες δηλώσεις Αναστασιάδη που έγιναν μπροστά στις κάμερες την 3η Ιανουαρίου 2018:

«… αν η Τουρκία επιλέγει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτός κι’αν ήταν αστεϊσμός. Άρεσε τόσο πολύ σε μια μεγάλη μερίδα ελληνοκυπρίων που τον επόμενο μήνα των δηλώσεων του τον ευχαρίστησαν χαρίζοντας του με το 55%+ των ψήφων τους, μια δεύτερη θητεία με άφθονα γέλια και αστεϊσμούς.

Θα ήθελα κλείνοντας, να πω ότι αυτή η κυβέρνηση διακατέχεται από μιαν μάλλον αστεία αλλά και αφελή αντίληψη: Ότι δηλαδή θα ήταν εύκολο (αγγλιστί piece of cake) για την Τουρκία ή ακόμα και για τους τ/κ να πειστούν να διχοτομήσουμε την ΑΟΖ τραβώντας μιαν οριζόντια γραμμή όπου θα πάρουν αυτοί το βόρειο μέρος που δεν έχουν εξακριβωθεί κοιτάσματα ενώ οι ε/κ θα πάρουν το νότιο μέρος με τα εξακριβωμένα κοιτάσματα. Ακολουθούν βλέπετε κατά γράμμα τη πολιτική των οριζόντιων γραμμών μιμούμενοι τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που χώριζαν την Αφρική με ίσιες γραμμές για να σηματοδοτήσουν τα οροθέσια των αποικιών τους. Δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθούν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση του όταν ανακαλύψουν ότι όλα αυτά ήταν όνειρα θερινής νυκτός. Με έτσι αστεϊσμούς όμως αυτή τη φορά ίσως πάρει 70% και βαλε. Θωρείτε το απίθανο;

Δημήτρης Δημητρίου

8 Φεβρουαρίου 2020