marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Τα ανύπαρκτα επιχειρήματα υπέρ της στρατικοποίησης της Λευκωσίας

Σε γραπτή δήλωση του ο υπουργός κ. Σαββίδης, αναφέρει ότι στα πλαίσια της πολιτικής για πρόληψη της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, καθώς και της παράνομης μετανάστευσης, πέραν των υφιστάμενων μέτρων που λαμβάνονται, έχει αποφασισθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων όπως είναι η εκτέλεση από κοινού περιπολιών, μελών της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς επί 24ωρου βάσεως, κατά μήκος της νεκρής ζώνης, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, από 9 Δεκεμβρίου 2019.

Το ξεμπλοκάρισμα της κύριας αρτηρίας που τροφοδοτεί την καρδιά της Λευκωσίας που έγινε κατορθωτό με το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, δεν έδωσε μόνο ζωή και ικμάδα σε μια περιοχή που είχε προηγούμενα υποβαθμιστεί στο όνομα της άναρχης εμπορικής ανάπτυξης των προαστίων. Ανάγκασε τον τουρκικό στρατό να κλειστεί στα στρατόπεδα του διατηρώντας μια πολύ διακριτική ή δυσδιάκριτη παρουσία στην εντός των τειχών πόλη. Έρχεται τώρα ένας υπουργός της σημερινής διεφθαρμένης κυβέρνησης και θέλει ντε και καλά να στρατικοποιήσει τη περιοχή. Δεν θα περίμενα από ανύπαρκτους εγκεφάλους να σκεφτούν ότι στρατικοποιώντας την απ’ εδώ πλευρά παρέχεις όλα τα ελαφρυντικά επανεμφάνισης του τουρκικού στρατού με επιδειχτικές μάλιστα περιπολίες στους δρόμους της βόρειας Λευκωσίας. Επιδιώκουν ένταση και έξαρση της αντιπαράθεσης; Όλα μπορείς να τα περιμένεις από τέτοια κυβέρνηση ακόμα και την επιδίωξη πρόκλησης επεισοδίων για να σφραγιστεί η διχοτόμηση.

Μιλούν για πρόληψη της εγκληματικότητας. Με εξαίρεση την εποχή που οι Γιωρκάτζιδες και Λαγοδόντιες ήταν παντοδύναμοι και μετέτρεψαν την πόλη σε κινηματογραφική ταινία western, ουδέποτε η παλιά Λευκωσία βίωσε αυξημένη εγκληματικότητα. Αποτελεί μια από τις πιο ήσυχες περιοχές της επαρχίας με εργατικότατους ανθρώπους να πασκίζουν να βγάλουν το μεροκάματο. Πού υπάρχει εγκληματικότητα; Την εγκληματικότητα θα την βρείτε μέσα στα κτήρια που στεγάζεται το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ , στα σαλόνια των κεντρικών γραφείων των τραπεζών, στα παλάτια που έχουν κτίσει οι διάφοροι ελεγκτικοί οίκοι και φυσικά στο προεδρικό όπου πολιτογραφεί τους μεγαλύτερους εγκληματίες στον κόσμο…..έναντι αμοιβής φυσικά. Εκεί θα βρείτε και τα εγκλήματα και τους εγκληματίες.

Θέλουν λένε, να προλάβουν τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να στοιχειοθετεί ή να στηρίζει αυτό το επιχείρημα. Κυβέρνηση και υπουργός έχουν νομίζω, συγχύσει τις έννοιες. Τρομοκρατία σημαίνει να είσαι άρρωστη μ΄ένα μωρό στο χέρι, να σε παρατά ο άντρας σου και να παλεύεις μόνη σου να σώσεις το σπίτι σου από τα τραπεζικά αρπακτικά που θέλουν να σου το βγάλουν αμάν – αμάν στον πλειστηριασμό. Τρομοκρατία είναι να βλέπεις για χρόνια ολόκληρα κόσμο να πεθαίνει στις λίστες αναμονής του νοσοκομείου διότι ο ‘πετυχημένος’ Χαρούλλης σου, έκοψε από την υγεία για να τα δώσει στις τράπεζες. Τρομοκρατία είναι να βλέπεις Στυλιανούς να πεθαίνουν διότι οι πολιτικές λιτότητας πέρασαν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και ευημερίας. Τρομοκρατία σημαίνει να βλέπεις τους νοσταλγούς και τους επιγόνους της ΕΟΚΑ Β΄, την μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση που πέρασε ποτέ από την Κύπρο και που ζούμε ακόμα τις συνέπιες των πράξεων της, να καταλαμβάνουν υπουργικά αξιώματα. Τι άλλο είναι από τρομοκρατία να βλέπεις μιαν ακροδεξιά καρικατούρα να χρίζεται υπουργός παιδείας;

Θέλουν λένε, να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση εννοώντας τις προσφυγικές ροές ενός καταπονημένου λαού. Δεν το λένε έτσι φυσικά διότι είναι ξενόφοβοι, ρατσιστές. Κανένας όμως νέος νόμος ή κανονισμός της πράσινης γραμμής, καμιά προσπάθεια καταστολής παρέχει το όποιο ηθικό έρεισμα, την όποια ηθική νομιμοποίηση. Τώρα θα μου πείτε ποιος από τους διεφθαρμένους κυβερνώντες νοιάζεται για ηθικές αρχές ή αξίες. Υπάρχουν όμως χιλιάδες, άνθρωποι τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό που παρακολουθούν και νοιάζονται. Δεν νοείται πολιτισμένη κοινωνία χωρίς αλληλεγγύη. Είναι με αυτό το κριτήριο που θα κριθούμε και θα καταγραφούμε στην ιστορία όλοι μας και σαν λαός και σαν κυβέρνηση.

Δημήτρης Δημητρίου

8 Δεκεμβρίου 2019