marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Ο ρατσισμός τους δεν κρύβεται με τίποτα

Άκουα σήμερα το πρωί από τον 'Άστρα', τον βουλευτή του Συναγερμού κ. Ζαχαρία Ζαχαρίου που μιλούσε για τις ροές των προσφύγων προς στην Κύπρο και πόσο 'ανησυχητικοί' είναι οι αυξανόμενοι ρυθμοί τους. Παρά τις φιλότιμες του προσπάθειες δεν μπόρεσε να κρύψει τις ρατσιστικές του πεποιθήσεις. Πεποιθήσεις που απ’ ότι φαίνεται, αποτελούν την νόρμα σ’ αυτό το δεξιό/ακροδεξιό σχήμα. Ανάμεσα στα διάφορα εμετικά που είπε ή που δεν είπε ξεκάθαρα αλλά άφηνε να νοηθούν, θα σταθώ μόνο σε δυο σημεία :

  1. Στη Συρία είπε, υπάρχουν περιοχές που δεν έχει πολεμικές συγκρούσεις και άρα, δεν υπάρχει και τόση μεγάλη ανάγκη για τους Σύρους πρόσφυγες να μπαρκάρουν μέσα σε σαπιοκάραβα και να μας κουβαλιούνται εδώ. Σύμφωνα πάντα με τη λογική του, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε περιοχές μέσα στη Συρία που δεν υπάρχει πόλεμος. Ακούγοντας τον κ. Ζαχαρίου, θυμήθηκα τα φοιτητικά μου χρόνια στο Λονδίνο όταν σαν ακτιβιστές τότε, μαζί με τους Άγγλους συντρόφους μας, παλεύαμε με διαδηλώσεις, πορείες, διανομή φυλλαδίων κλπ να σταματήσουμε τις απελάσεις των κυπρίων προσφύγων του 74 από το Η.Β. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, η επιχειρηματολογία των Συντηρητικών και των νεοναζί του National Front ήταν η ίδια: ‘’Ας παν να ζήσουν στη Λεμεσό ή στη Λάρνακα , περιοχές που δεν επηρεάστηκαν από τον πόλεμο’’. Τελικά πετύχαμε η Βρετανική κυβέρνηση να θεωρήσει το θέμα καθαρά ανθρωπιστικό αφού οι κύπριοι που προσφυγοποιήθηκαν δεν θα είχαν στην Κύπρο ούτε στέγη, ούτε δουλειές για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ποιος μου το λέγε ότι ύστερα από 44-45 χρόνια θα άκουα την ίδια ρατσιστική επιχειρηματολογία για λαούς που υποφέρουν το ίδιο ή και χειρότερα απ’ ότι υποφέραμε εμείς τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Σκέτη αηδία.
  2. Φέρνοντας παράδειγμα τη πρόσφατη άφιξη με βάρκα ενός αριθμού Σύρων προσφύγων, ο συναγερμικός βουλευτής ισχυρίστηκε ότι λίγα είναι τα γυναικόπαιδα που έρχονται. Η πλειοψηφία είναι άνδρες δηλώνοντας ότι τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας αφού υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει ο τόπος με τρομοκράτες !! Θέλησε μ’ αυτό το λαϊκίστικο τρόπο να τρομοκρατήσει τον κόσμο, μια πάγια τακτική που εφαρμόζεται απ’ όλα τα ναζιστικά σχήματα παγκοσμίως.

Όπως όμως η ΕΟΚΑ Β΄ σαν τρομοκρατική οργάνωση αριθμούσε μερικές μόνο δεκάδες άτομα μέσα σ’ ένα πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έτσι και οι αραβικές τρομοκρατικές οργανώσεις δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα κλάσμα με κάμποσα μηδενικά μπροστά σε σχέση με τον συνολικό αραβικό πληθυσμό. Η δήλωση του κ. Ζαχαρίου περι Σύρους άνδρες που έρχονται στην Κύπρο και ‘θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας’ (sic) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ρητορική που στρέφεται ενάντια σε ένα καταπονημένο λαό που χρειάζεται τη βοήθεια μας και που επιβάλλεται να τους τη δώσουμε αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε άνθρωποι. Ο κύριος Ζαχαρίου καλύτερα να στραφεί σε άτομα κάτοχους χρυσών διαβατηρίων που τους χορήγησε η κυβέρνηση του αν θέλει πράγματι να εντοπίσει πραγματικούς κινδύνους...

Ευχαριστούμε τον ‘Άστρα‘ που φιλοξένησε το κ. Ζαχαρίου για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τι σοι άνθρωποι απαρτίζουν την κυβερνητική παράταξη και κυρίως, τι ιδέες πρεσβεύουν.

Δημήτρης Δημητρίου

21 Νοεμβρίου 2019