marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Παραλογισμός και υποκρισία

Ζούμε στη χώρα του παραλόγου. Από ανέκαθεν . Δεν ξέρω αν είναι το νερό που πίνουμε, αν φταίει η πολλή τηλεόραση ,οι θεσμοί της παιδείας και της θρησκείας, ή αν αυτός ο παραλογισμός είναι κληρονομικός μετά που έχουν περάσει από το νησί Φοίνικες, Έλληνες, Άραβες , Φράγκοι, Λατίνοι, Τούρκοι, Άγγλοι κ.α. Το πιο πρόσφατο περιστατικό παραλογισμού ήταν οι διαμαρτυρίες για την οδηγία να μην γίνουν οι παρελάσεις της 28ης. Διαχωρίζω δύο κατηγορίες διαμαρτυρόμενων.

Πάμε στην πρώτη: Οι γονείς και οι συγγενείς που δεν ευτύχησαν να δουν το μωρό να περπατά με βήμα στρατιωτικό και να του φωνάξουν όταν περνά από δίπλα τους: “Chris, Chris, για σου λεβέντη μου….” . Και μετά αφου περάσει το μωρό να τριβιτζάζονται να φύουν διότι ‘’εν να πλακώσει η κίνηση τζαι εν να αρκήσουμε’’. Ούτε και θα περάσει από το νου τους ότι αν έβρεχε και γίνονταν οι μαθητές παπάκια θα έχαναν μαθήματα του βάρους τους. Όταν όμως οι καθηγητές κάμουν καμιά στάση κανένα δυο ώρες και τι δεν ακούμε για τους εκπαιδευτικούς: ‘Άχρηστοι , συμφεροντολόγοι, κηφήνες “ κλπ - κλπ. Φυσικά όταν αρρωστήσουν τα μωρά οι πιο πολλοί από αυτούς που διαμαρτύρονται τώρα, θα πετάξουν και την κουβέντα : “ καλά έπρεπε δηλαδή να βάλουν τα μωρά να περπατούν μες’ τα νερά για να καπαρτίζουν οι επίσημοι που κάτω που την τένταν ” ; Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία , του παραλογισμού , η πιο ανώδυνη.

Πάμε στην δεύτερη τώρα την πιο σοβαρή. Η πιο ‘ πολιτικοποιημένη’ μερίδα που παραλογίζεται βρίσκεται μέσα στους κόλπους της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Διαμαρτυρηθήκαν κάποιες ομάδες όπως το ακροδεξιό ΔΡΑΣΙΣ – Κ.Ε.Σ. διότι δεν είδαν την ‘αλκίμων’ νεολαία μας να παρελαύνει πίσω από την γαλανόλευκο με βήμα στρατιωτικό, όπως καθιερώθηκε από την φασιστική δικτατορία του Μεταξά. Κατηγόρησαν δε αυτούς που έδωσαν οδηγίες για αναβολή της ‘εθνικοφρόνου παρελάσεως’ σαν ανθέλληνες. Κατηγόρησαν δηλαδή τον Χαμπιαούρη που εν 100% δικός τους σάρκα εκ της σαρκός τους, σαν προδότη των ‘εθνικών παρακαταθήκων‘, αυτόν δηλαδή που είχε δημόσια δηλώσει ότι μοιράζετε τις ίδιες αξίες μαζί τους. Αυτός κι’ αν είναι παραλογισμός. Ο παραλογισμός γιγαντώνεται στο σημείο που αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο εγκέφαλος τους είναι ατελής αν ανατρέξουμε στην ίδια την ιστορική περίοδο: Διαμαρτύρονται λένε, διότι δεν τιμήσαμε την επέτειο όπου ο ελληνικός λαός ξεκίνησε την αντίσταση ενάντια στον φασισμό - ναζισμό. Μιαν αντίσταση με πρωταγωνιστές τους κομμουνιστές, σοσιαλιστές και άλλες ομάδες προοδευτικών ανθρώπων που δεν συμβιβάζονταν με την κατοχή και την φασιστική, την μεταξακική δηλαδή, ιδεολογία. Άραγε είναι τόσο αγράμματοι που δεν γνωρίζουν ότι την πρωτοπορία της αντιφασιστικής πάλης την είχε το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ενώ το ίνδαλμα τους ο Γρίβας με την οργάνωση του την Χ συνεργάζονταν αδελφικά με τα SS;

Και ποιοι διαμαρτύρονται σήμερα; Διαμαρτύρονται όλοι αυτοί που έχουν την σβάστικα κάτω από το μαξιλάρι τους, όλοι αυτοί που νοιώθουν περήφανοι να χαιρετούν ναζιστικά σε γήπεδα και δρόμους , που μολύνουν τους τοίχους με τον αγκυλωτό σταυρό, που ονειρεύονται ποτάμια από αίμα κομμουνιστικό. Διερωτούμαι πράγματι αν ο όρος παραλογισμός είναι αρκετά δυνατός για να εξηγήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αν βρείτε πιο κατάλληλη λέξη, πείτε μου την.

 

Δημήτρης Δημητρίου

29 Οκτωβρίου 2019