marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Εύκολα και απλά

Ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα η ευκολία με την οποία κατάφερα να αγοράσω προχθές ένα καλό πλυντήριο σε πολύ λογική τιμή. Με την ίδια ακριβώς ευκολία που γίνεται και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τα διάφορα πλυντήρια με επιλογές πολλαπλών προγραμμάτων , ανάλογα με το βαλάντιο του κάθε πονεμένου απατεώνα . Και να φανταστείτε ότι την δεσπόζουσα θέση στην κατασκευή και εμπορία πλυντηρίων την έχει η Κύπρος που ενώ δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία εντούτοις, η ‘ελαφρά’ της κάμνει τη δουλειά της μια χαρά αποκτώντας μιαν άνευ προηγουμένου φήμη και πελατεία ανά το παγκόσμιο.

Υπάρχουν σε όλες τις γωνιές της γης, τέσσερις τρόποι για να κάμεις την καλή στο σημερινό κόσμο που ζούμε : Α. Ναρκωτικά Β. Εμπόριο όπλων Γ. Εμπόριο σαρκός παντός είδους και σκοπού Δ. ‘Αφορολόγητες’ συναλλαγές κάτω από το τραπέζι (προμήθειες, μίζες, δωροδοκίες, εκβιασμοί κλπ). Όλες αυτές οι ‘καθωσπρέπει’ δραστηριότητες αποτελούν παράγωγα του καπιταλισμού, των κοινωνικών σχέσεων που κατασκευάζει, των αντιλήψεων, της ηθικής νόρμας και των αρχών που παράγει και προάγει. Τώρα θα μου πείτε ότι υπάρχουν και αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί που ακολουθούν το zeitgeist, το πνεύμα δηλαδή της εποχής. Ναι υπάρχουν, δεν αντιλέγω, μόνο που δεν είναι, απλά λένε ότι είναι. Η κουλτούρα του σημερινού παγκόσμιου πολιτιστικού στίγματος συνοψίζεται με τρεις λεξούλες: αίμα, σπέρμα, πόνος. Όπως όλες οι βρωμιές και τα λύματα έτσι και αυτές οι ‘καθωσπρέπει’ δραστηριότητες θέλουν το αποχετευτικό τους. Η Κύπρος σαν ένας παγκοσμίου φήμης βόθρος, με μια στρατιά από γραβατομένους βοθροκαθαριστές, έχει πάρει την θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα σαν ένα κέντρο σύστασης και λειτουργίας εταιρειών που τις αποκαλούν ‘εταιρείες κέλυφος’ (ή με το πιο εκλεπτυσμένο όνομα , ‘εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων’) που έχουν την ίδια ιδιότητα με τα κιρίζια που κρύβουν τα σκατά και εμποδίζουν το μεθάνιο να μπει μέσα στα ρουθούνια μας. Το κόλπο φαίνεται πολύ μπερδεμένο αλλά στη πραγματικότητα είναι απλό: Αυτό που χρειάζεται είναι δυο κατηγορίες χαρακτηριστικών:

1. Ποιοτικά χαρακτηριστικά:

Mια σειρά από νανοκράτη που δεν έχουν αξιόλογους φυσικούς /παραγωγικούς πόρους. Που έχουν διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Που οι δημοκρατικές ευαισθησίες και ο κοινωνικός έλεγχος κάμνουν μόνιμα διακοπές. Που ο ορίζοντας του μέλλοντος που ενδιαφέρει τη πλειοψηφία δεν ξεπερνά αυτό της πεταλούδας ενώ τα χρυσόψαρα πλεονεκτούν όσον αφορά τη συλλογική μνήμη.

2. Τεχνικά χαρακτηριστικά.

Καμιά δεκαριά δικηγορικά γραφεία ή ελεγκτικοί οίκοι. Δημιουργία ισάριθμων εταιρειών όπου η μυστικότητα του ονόματος του πελάτη κατοχυρώνεται και θεωρείται το άγιο δισκοπότηρο. Η κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της διαφορετικούς εμπιστευματοδόχους (trustees) όπου μεταφέρεται το προϊόν των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την ‘Α’ εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο, στη ‘Β’ που εδρεύει στις Παρθένες Νήσους και μετά στη ‘Γ’ που εδρεύει στις Σεϋχέλλες ή στο νησί Wight και …..πάει και πάει ώσπου να δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες σκηνικό, ένας τεράστιος λαβύρινθος όπου οι νομοθεσίες σχετικά με το απόρρητο και τα πολλά ζικ – ζακ του λαβύρινθου, καθιστούν την ανίχνευση σχεδόν αδύνατη.

Είναι με αυτό το τρόπο που το αίμα που στάζει από τα χέρια του έμπορου των όπλων ή του διακινητή ανθρωπίνων οργάνων, μετατρέπεται σε μετοχές ψηλής τεχνολογίας στα ‘καθωσπρέπει’ χρηματιστήρια ή στα καθόλα νόμιμα κερδοσκοπικά hedge funds , σε βίλες και γιότ , σε porches , σε πύργους και ουρανοξύστες. Και μέσα – μέσα οργανώνουν και κανένα φιλανθρωπικό χορό με τα πληρωμένα ΜΜΕ να εκθειάζουν την μεγαλοψυχία των χορηγών. Έτσι γίνεται συνήθως. Και ο λαουτζίκος; Ποιος λαουτζίκος σιορ ; Υπάρχει λαουτζίκος; Μόνο στους υποανάπτυκτους Λιβανέζους ή Χιλιανούς θα τους βρείτε που δεν έξυπνοι σαν εμάς για να κάτσουν στα αβγά τους.

Δημήτρης Δημητρίου

25 Οκτωβρίου 2019