marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Το Βαρώσι και η καρατόμηση των ψηφισμάτων.

Υπάρχουν δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με τα Βαρώσια: Το 550 (1984) και το 789. Το 550 αναφέρει: «’’...Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών». Το 789 επαναβεβαιώνει το 550 και συμπληρώνει : «… η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια».

Είναι γνωστή η πολιτική του ΟΗΕ να μην ενθαρρύνει πλέον τη παραμονή ειρηνευτικών αποσπασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μόνιμη παρουσία τους δημιουργεί συνήθως την απατηλή εικόνα μιας ειρηνικής καθημερινότητας και μιας σταθερότητας που αποθαρρύνει τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματα τους. Ειδικά για την Κύπρο, όλο και πυκνώνουν οι φωνές από τους μεγάλους διεθνείς παίχτες που μιλούν για αποχώρηση του αποσπάσματος των ΗΕ ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα όπου επαναβεβαιώθηκε (η αρχή έγινε το 2004) η απροθυμία της ε/κ πολιτικής ελίτ να προχωρήσει σε λύση του προβλήματος.

Μια από τις παρενέργειες της δολιοφθοράς που προκάλεσε ο Αναστασιάδης στο Κρανς Μοντάνα , είναι και η σημερινή κινητικότητα για το άνοιγμα της πόλης του Βαρωσιού την οποία προωθούν με δηλώσεις και ενέργειες τους πολιτικοί όπως Οζερσάι και Τατάρ και που έχουν απ΄ ότι φαίνεται, τη πλήρη στήριξη της κυβέρνησης της Άγκυρας . Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε εδώ – και που παραβλέπεται ή υποβαθμίζεται από τα περισσότερα ΜΜΕ στην ε/κ πλευρά - είναι οι συνεχείς δηλώσεις τούρκων και τ/κ αξιωματούχων που μιλούν για προτεραιότητα επανεγκατάστασης στην πόλη των ε/κ ιδιοκτητών οι οποίοι αργά ή γρήγορα, θα κληθούν για να εξακριβωθούν οι προθέσεις τους. Με αυτή την ενέργεια οι προωθούντες αυτή τη πολιτική εναρμονίζονται σ’ ένα μεγάλο βαθμό με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως τα κατέγραψα πιο πάνω. Η μοναδική απόκλιση από τα ψηφίσματα είναι στο θέμα της διοίκησης της περιοχής από τα Η.Ε. Πόση αξία όμως έχει αυτή η πρόνοια του ψηφίσματος αν τελικά η μετά Κρανς Μοντάνα εποχή οδηγήσει στη πλήρη αποχώρηση της UNFICYP; Αυτό δηλαδή που κατάφερε τελικά ο Αναστασιάδης με την ανατίναξη της προοπτικής της λύσης είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αποχώρηση της UNFICYP και κατά συνέπεια , να αχρηστεύσει το ένα από τα δυο μέρη του ψηφίσματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω διαπιστώσεις και ενδεχόμενα, το συνεχώς επαναλαμβανόμενο σύνθημα των ε/κ για άνοιγμα της πόλης κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ, πολύ πιθανό να μετατραπεί - αν δεν έχει ήδη μετατραπεί - σ ένα ρομαντικό ευσεβοποθισμό πέρα και έξω από τα όρια της πραγματικότητας. Το υπαρκτό σενάριο είναι, αν αφεθεί να κυριαρχεί η πολιτική Αναστασιάδη και σφραγιστεί το αδιέξοδο, το Βαρώσι να ανοίξει κάτω από τ/κ διοίκηση χωρίς να παραβιάζεται κανένα εφαρμόσιμο , σύμφωνα με τις διεθνείς παραδοχές, ψήφισμα. Είναι σ’ αυτό το σενάριο που θα πρέπει να ενδιατρίψουν οι Βαρωσιώτες για να πάρουν τις αποφάσεις τους χωρίς να καμώνονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Δημήτρης Δημητρίου

30 Σεπτεμβρίου 2019