marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Η θεωρία της εξέλιξης και οι σανοφάγοι.

«…..Αλλά και την ίδια ώρα, δεν πρόκειται να δεχθώ να προχωρήσω σε μια λύση που το μόνο που θα εγγυάται είναι την ανασφάλεια και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Για αυτό και χρειάζεται ενότητα …. μπλα μπλα μπλα μπλα ». Απόσπασμα από την ομιλία Αναστασιάδη στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

Η συνεχής χρήση ενός τεχνάσματος για σκοπούς παραπλάνησης, καταλήγει πολλές φορές σε αποτυχία αφού τα υποψηφία θύματα της παραπλάνησης έχουν αποκομίσει επαρκή πείρα για να εντοπίζουν τις παγίδες που τους στήνουν αυτοί που επιδιώκουν να παραπλανήσουν. Η διαδικασία της εξέλιξης σύμφωνα με την επιβεβαιωμένη πια θεωρία του Δαρβίνου, έχει φροντίσει να εφοδιάσει όλα τα πλάσματα με συναισθήματα που λειτουργούν σαν μέσα αποφυγής των κινδύνων . Για να φέρω ένα παράδειγμα από το ζωικό βασίλειο , αν ένας ποντικός πιάσει την μυρωδιά ενός γάτου στη περιοχή, αυτόματα ενεργοποιεί το σύστημα του φόβου του. Μπορεί να προβλέψει ότι αφού μια γάτα ήταν εδώ, είναι πολύ πιθανό να ξαναπεράσει, οπότε προβλέπει τον κίνδυνο και απομακρύνεται . Υπάρχουν και τα ανάποδα όμως . Για παράδειγμα, στη περίπτωση της μαύρης χήρας, το αρσενικό δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει στις λειτουργίες του εγκεφάλου του το δεδομένο ότι θα φαγωθεί από το θηλυκό μετά τη σεξουαλική πράξη. Σ’ αυτή τη περίπτωση η εθελούσια αυτό- συσκότιση δημιουργεί μιαν τάση αυτοκτονική , μια τάση που υποδουλώνει το θύμα στις ορέξεις του θύτη . Παρά τη σκληρότητα της πράξης του κανιβαλισμού, αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί μέσα στο ζωικό βασίλειο για σκοπούς διαιώνισης του είδους. . Μέσα σε κοινωνίες ανθρώπων όμως, παρόμοιες συμπεριφορές μόνο καταστροφή επιφέρουν. Δυστυχώς παρατηρούμε σε κοινωνίες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες , να κυριαρχούν ο λαϊκισμός και η παραπλάνηση όπως ακριβώς συνέβη στη περίπτωση της ναζιστικής Γερμανίας ή τολμώ να πω, όπως τη περίπτωση της δικής μας κοινωνίας, εδώ στο βράχο, με τα γνωστά αυτό- καταστροφικά αποτελέσματα.

Όποτε λοιπόν ο Αναστασιάδης νοιώσει στριμωγμένος από τις αποκαλύψεις των ανομημάτων του , χρησιμοποιεί το παλιό τέχνασμα του λαϊκισμού και της μετατόπισης . Και ποιο είναι το πιο πρόσφορο θέμα (ή η παγίδα) που προσελκύει τα θύματα του; Μα φυσικά το κυπριακό και η εκφορά ανέξοδων πατριωτικών λόγων που πολύ λίγη σχέση έχουν με τη πραγματικότητα. Βρέθηκε η ευκαιρία με αφορμή το Συνέδριο των Αποδήμων για να μας πει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει λύση που θα εγγυάται την ανασφάλεια των ε/κ . Φυσικά κανένας δεν τον ρώτησε (γιατί άλλωστε να τον ρωτήσουν ; Oι άνθρωποι ήρθαν για να παραθερίσουν και να εξασφαλίσουν τα κονδύλια της καλοπέρασης τους για την επόμενη σεζόν) με ποιό τρόπο η απόρριψη του πλαισίου Γκουτέρες εγγυάται την ασφάλεια των ε/κ αφού το ίδιο ρητά προνοούσε: - Τερματισμό του Δικαιώματος Επέμβασης και της Συνθήκης Εγγυήσεων.

Προφανώς ο λαϊκισμός Αναστασιάδη ‘έπεισε’ τους αποδήμους ότι η ες αει παραμονή 40,000 τούρκικων στρατευμάτων προσφέρει απείρως μεγαλύτερη ασφάλεια από την αποχώρηση 39,350 από δαύτους . Κι’ όλες αυτές οι ασυναρτησίες να εκφέρονται κάτω από ένα πέπλο υποκριτικής σοβαρότητας με τους γνωστούς ακαλαίσθητους μορφασμούς του προσώπου του, μέσα σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να στρέψει το πρόσωπο της κοινής γνώμης αλλού από τις δοσοληψίες του ιδίου και της φαμίλιας του με τους διεθνείς παραγωγούς βρώμικου χρήματος.

Προφανώς ο άνθρωπος και η κουστωδία που τον περιβάλλει, έχουν λόγους να πιστεύουν ότι υπάρχει κόσμος που δεν χόρτασε ακόμα από το σανό που τόσο απλόχερα του ρίχνουν .

Ελπίζω και εύχομαι οι μηχανισμοί της εξέλιξης να βάλουν το χέρι τους και στους εναπομείναντες σανοφάγους για να δει τούτος ο τόπος καμιά άσπρη μέρα.

Δημήτρης Δημητρίου

31 Αυγούστου 2019