marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Η απαίδευτη προσωπικότητα κάποιων εκπαιδευτικών μας.

Παρά τα προβλήματα του το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γαλλία είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, κάποια έτη φωτός πιο μπροστά από το σύστημα που μας έχουν επιβάλει εδώ το παπαδαριό και ο κάθε Χαμπιαούρης τους . Η επίκληση στο Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα από μέλη της ηγεσίας των δασκάλων και καθηγητών δεν γίνεται διότι έτσι ξαφνικά κατέβηκε το …‘ άγιο πνεύμα’ και φώτισε τα μέχρι προ τινός απηρχαιωμένα τους μυαλά . Ξέρουμε πολύ καλά ότι συνεχίζουν μέχρι αυτό το λεπτό που μιλούμε , να καθοδηγούνται από ιδεολογήματα και δοξασίες που στην Γαλλία τα έχουν… ‘αποκεφαλίσει’ στην γκιλοτίνα από την εποχή του Ροβεσπιέρου . Η υποκριτική τους επίκληση να μιμηθούμε τις πρακτικές στη Γαλλία έχει να κάμει αποκλειστικά με τη προσπάθεια στήριξης του συνάδελφου τους που με ένα καθαρά ρατσιστικό / φασιστικό τρόπο έδιωξε κακήν κακώς από το σχολείο ένα κοριτσάκι διότι φορούσε μαντίλα.

Από την άλλη, ότι λειτουργεί και εφαρμόζεται στη Γαλλία δεν σημαίνει κατα αναγκη ότι είναι και προοδευτικό ή χωρίς προβλήματα . Ας μην ξεχνούμε η Μαρί Λεπέν παρά τρίχα δεν βγαίνει στην εξουσία κι’ αυτό διότι πάντοτε τη τελευταία στιγμή ευαισθητοποιούνται τα ανακλαστικά των δημοκρατικών που ‘πιάνουν τη μύτη τους’ , συσπειρώνονται και ψηφίζουν ότι νάνε - όπως τον σημερινό Μακρόν καλή ώρα - φτάνει να μην βγουν οι επίγονοι του Πεταίν και των λοιπών της κυβέρνησης Vichy. Ούτε και κατά τη γνώμη μου είναι σωστό η απαγόρευση της μαντίλας να θεωρείται ένα μονοσήμαντα θετικό μέτρο χωρίς να συνοδεύεται από άλλα κοινωνικά - εκπαιδευτικά μέτρα.

Προσωπικά πιστεύω , σαν άθεος που είμαι, ότι η ανθρωπότητα πρέπει να απελευθερωθεί από τις θρησκείες , τη θρησκοληψία, τη θρησκολαγνεία και τα σύμβολα της . Οι απαγορεύσεις όμως από μόνες τους δημιουργούν πολλές φορές περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που καλούνται να επιλύσουν. Πριν να ανοίξουν λοιπόν το στόμα τους κάποιοι εκπαιδευτικοί, θα έπρεπε πρώτα να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχουν τέτοιες απαγορεύσεις στη Γαλλία . Η δήθεν υποστολή της σημαίας του Βυζαντίου που προσκυνούν με τόση ευλάβεια εδώ και δεκάδες χρόνια και η υποκριτική έπαρση της tricolor με τα ιστορικά μηνύματα της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης απλά αποτελούν μια κακόγουστη προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού τους ακροδεξιού, στυλ Λεπέν , προσώπου.

Η απελευθέρωση του ανθρώπου από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και τους μύθους που κρατούν τη προσωπικότητα του πίσω από τα κάγκελα της καταπίεσης του, μπορεί να γίνει μόνο με τη πειθώ και τη δημιουργία των υλικών και θεσμικών προϋποθέσεων που θα καταστίσουν τελικά τις θρησκείες ένα πλεονάζων για τις ανθρώπινες ανάγκες υλικό χρήσιμο μόνο για την μυθιστορηματική λογοτεχνική τους αξία. Ήδη σε πολλές πιο προχωρημένες κοινωνίες στην Ευρώπη παρατηρούμε μια συνεχώς αυξανόμενη μείωση των πολιτών που θρησκεύουν σε βαθμό μάλιστα που σε κάποιες χώρες οι άθεοι να αποτελούν πλέον τη πλειοψηφία.

Δημήτρης Δημητρίου

7 Σεπτεμβρίου 2019