Προσφατες Καταχωρισεις

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ενημέρωση στις March 2, 2018

Η συγκρουσιακή ρητορική της δεξιάς σε σχέση με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 τείνει να δημιουργήσει μη αντιστρέψιμα τετελεσμένα και εμπεριέχει τον κίνδυνο σύρραξης και οριστικής διχοτόμησης του νησιού. Η στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη την οδηγεί σε αδιέξοδα από τα οποία δεν θα είναι σε θέση να απεγκλωβιστεί. Είναι αναγκαίο να αρχίσουν άμεσα νέες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού χωρίς προϋποθέσεις και όρους αν δεν θέλουμε να διακινδυνέψουμε μια νέα πολεμική περιπέτεια ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων που θα κάμνουν αδύνατη οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού στο προβλεπτό μέλλον.

Η στάση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας έχει σκληρύνει σημαντικά μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντάνα. Ο Αναστασιάδης και η δεξιά παρουσιάζουν αυτή τη σκλήρυνση σαν δικαιολόγηση της στάσης που τήρησαν στις συνομιλίες και την τελικη αποχώρησή-τους και την κατάρρευση του διαλόγου. Αυτή η κυνική στάση παραβλέπει το γεγονος ότι η σκλήρυνση είναι ακριβώς αποτέλεσμα της κατάρρευσης και της απροθυμίας του Αναστασιάδη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού στη βάση των θέσεων Γκουτέρες, των θέσεων που σήμερα υποκριτικά επικαλούνται.

Με τη στάση-του ο Αναστασιάδης έχει καταφέρει να σκοτώσει κάθε ελπίδα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους για προοπτική λύσης. Έχει καταφέρει να μην τους αφήσει καμμιά άλλη διέξοδο εξόν από την αποδοχή της «προστασίας» από την Τουρκία. Έχει καταφέρει να στρέψει ακόμα και τα κόμματα της αριστεράς των Τουρκοκυπρίων στην προσπάθεια δυναμικής αντιπαράθεσης με τους Ελληνοκύπριους που έπαψαν πια να βλέπουν σαν μελλοντικούς συνεταίρους. Έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα αγωνιστή της επανένωσης όπως ο Ακκιντζί σε ένα ηγέτη που δεν μπορεί πια να εμπιστευτεί τους συνομιλητές-του και στηρίζεται στη δύναμη που του προσφέρουν τα όπλα της Τουρκίας.

Με τη στάση-του ο Αναστασιάδης έχει ακόμα καταφέρει να στρέψει τις συνειδήσεις των Ελληνοκυπρίων μακριά από τη λύση. Έχει καταφέρει να πείσει την Ελληνοκυπριακή κοινότητα πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση θέτοντας έτσι σαν συζητήσιμη πιθανότητα τη «δεύτερη καλύτερη λύση», τη διχοτόμηση. Έχει φέρει την Ελληνοκυπριακή κοινότητα μπροστά στο φάσμα να βρεθεί στη θλιβερή θέση να παρακαλεί γι’ αυτό που ήταν το όνειρο του Ραούφ Ντενκτάς.

Η στάση του Ακελ μπροστά σ’ αυτή την επικίνδυνη πορεία είναι απαράδεκτα χλιαρή. Η προσεκτική κριτική και η έκφραση διαφωνίας δεν είναι αρκετή για να σταματήσουν την πορεία προς την καταστροφή. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η καταγγελία της πολιτικής της Κυβέρνησης και η προειδοποίηση για τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά-μας. Χρειάζεται άμεσα να απευθύνει πρόσκληση προς τα Τουρκοκυπριακά αριστερά κόμματα για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης. Χρειάζεται άμεσα να εξηγηθεί σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους η καταστροφική πολιτική του Αναστασιάδη. Μπροστά στο φάσμα του πολέμου δεν χωρούν παιγνίδια εθνικής ενότητας: θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε περιπέτειες.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018