marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Κόλαφος ολκής κατά της «νέας μεταναστευτικής πολιτικής» του Νουρή και της κυβέρνησης

Το προσφυγικό αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της εποχής μας, που καθορίζει πλέον τις πολιτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και για πολλά άλλα ζητήματα.

Το δικαίωμα ασύλου, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, παραβιάζεται και απειλείται από τις εδώ και χρόνια πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων σε συστηματική βάση και το στοίβαγμα αιτούντων πολιτικό άσυλο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και έτι χειρότερα, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στα πλαίσια του παρόντος άρθρου δεν θα υπεισέλθω στις πολιτικές, ανθρωπιστικές και νομικές πτυχές αυτής της απαίσχυντης πολιτικής, που συνιστά μεταξύ άλλων και προκλητική παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων του κράτους μας. Θα σταθώ μόνο στην πιο πρόσφατη πράξη ακραίας απανθρωπιάς. Στις 22 του Αυγούστου, όπως καταγγέλλει η ΚΙΣΑ με Ανακοίνωση Τύπου την επαύριο, 23/8, κάτω από τον τίτλο "Ανείπωτη Υποκρισία της Κυπριακής Πολιτείας: Νέες παράνομες επαναπροωθήσεις Σύριων προσφύγων",

"Στα παράλια της Κύπρου δύο βάρκες προσφύγων από τη Συρία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ζητούν το αυτονόητο δικαίωμά τους σε πρόσβαση στο άσυλο. Εμποδίζονται όμως από την Κυπριακή ακτοφυλακή και την Κυπριακή Αστυνομία να προσεγγίσουν τη χώρα, ρίχνοντας δίκτυα γύρω από τις βάρκες τους και δημιουργώντας συνθήκες τρόμου, περικυκλώνοντας τους με πλοία της ακτοφυλακής που δημιουργούν κύματα και αναταράξεις ως η συνήθης τους πρακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφυγας έπεσε στη θάλασσα και η τύχη του αγνοείται, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι αρχές τον ψάχνουν για να τον «διασώσουν». Οι υπόλοιποι άντρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται από χθες το απόγευμα στις βάρκες, κάτω από τον ήλιο και υπό συνθήκες καύσωνα που ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Σύμφωνα με συγγενείς των προσφύγων, 13 από τα παιδιά που είναι στις βάρκες είναι σε βρεφική ηλικία και δεν γνωρίζουμε αν τρέφονται κατάλληλα κάτω από αυτές τις συνθήκες".

Αν τα πιο πάνω δεν είναι παρά άλλη μία απαράδεκτη επανάληψη των πάμπολλων επαναπροωθήσεων που συντελούνται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, το πιο τραγικό, το πιο εξοργιστικό και το πιο χυδαίο αφορά τη συμπεριφορά σε μια έγκυο πρόσφυγα. Όπως καταγγέλλει η ΚΙΣΑ στην ίδια Ανακοίνωση και πιο αναλυτικά σε ανάρτησή της την ίδια μέρα στο facebook (https://www.facebook.com/KISACYPRUS), γυναίκα στο τελικό στάδιο εγκυμοσύνης της, μεταφέρθηκε στις 3 μ.μ. της 22ας Αυγούστου στο νοσοκομείο Παραλιμνίου, "το οποίο δεν είχε χώρο να τη δεχθεί και την πήραν πίσω στο λιμανάκι Αγ. Νάπας για να περάσει τη νύκτα της πάνω σε ξύλινη αποβάθρα". Εφτά ώρες αργότερα, μέσα σε πόνους, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου κανένας δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της αφού ουδείς φρόντισε να υπάρχει μεταφραστής. Η γυναίκα γέννησε το πρωί της 23ης Αυγούστου, μακριά από τον σύζυγο και τα παιδιά της, 1.5 και 3 χρόνων, οι οποίοι, μαζί με όλους τους άλλους πρόσφυγες, επαναπροωθήθηκαν στο Λίβανο με πλοιάριο, φρουρούμενοι από οπλισμένους ένστολους. 

Η φωτογραφία που παραθέτουμε, παρμένη από το facebook της ΚΙΣΑ, αποτελεί και αδιάψευστη μαρτυρία της άθλιας μεταχείρισης που έτυχε η πρόσφυγας και κόλαφο ολκής κατά της «νέας μεταναστευτικής πολιτικής» του Νουρή και ολόκληρης της κυβέρνησης.

Δεν μπορώ ωστόσο να μην επισημάνω και μια άλλη πτυχή, που αφορά την προσπάθεια εξαπάτησης της κοινωνίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλουμε ως Αριστερή Πτέρυγα το πώς κάποια ΜΜΕ εξυπηρετούν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της με απόκρυψη ειδήσεων ή διαστρεβλωμένες ειδήσεις ή και εντελώς ψευδείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο βαθμό που γνωρίζω μέσα από την αναζήτηση σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διαπίστωσα ότι, με μόνη εξαίρεση τον Αριστείδη Βικέτο, ο οποίος, στην ηλεκτρονική του εφημερίδα "Αγγελιαφόρος", παραθέτει με σχολιασμό ολόκληρη την ανακοίνωση/ανάρτηση της ΚΙΣΑ μαζί και τη φωτογραφία-κόλαφο (https://ageliaforos.com/kisa-quot-aneipoti-ypokrisia-tis-kypriakis-politeias-nees-paranomes-epanaproothiseis-syrion-prosfygon-quot/), η μεταχείριση που έτυχε η πρόσφυγας απουσιάζει από τις ειδήσεις, ενώ όσες αναφέρονται σε αυτή, αγνοώντας ή εσκεμμένα παρακάμπτοντας την ανακοίνωση της ΚΙΣΑ, γράφουν, με μικρές διαφοροποιήσεις, τα εξής:

"... Εξ άλλου, μία γυναίκα που ήταν έγκυος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου υποβλήθηκε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία της. Στους επιβαίνοντες στις δύο βάρκες παραχωρήθηκε τροφή και νερό. Οι δύο βάρκες παρέμειναν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στη θάλασσα και φρουρούνταν από σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, αφού δεν επετράπη η είσοδος των άτυπων μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αργότερα έγινε διευθέτηση για να επαναπροωθηθούν πίσω στον Λίβανο, με ναυλωμένη πτήση" (αυτούσιο απόσπασμα από εφημερίδα).

Δηλαδή, η ετοιμόγεννη γυναίκα, η οποία μάλιστα "διαπιστώθηκε" ότι ήταν "καλά στην υγεία της", ούτε μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Αμμοχώστου για να παραμείνει σε παγκάκι στην αποβάθρα, ούτε αργότερα στο νοσοκομείο Λάρνακας, ούτε γέννησε, ούτε οικογένεια είχε πάνω στη βάρκα, ούτε πείνασε ή δίψασε, ούτε αυτή ούτε οι άλλοι "επιβαίνοντες", οι οποίοι μάλιστα επέστρεψαν στο Λίβανο "με ναυλωμένη πτήση"!

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Νουρής με τη ρητορική του επιχειρεί συνεχώς να εξαπατά την κοινωνία δεν εκπλήττει πια κανένα, ούτε και το γεγονός ότι βρίσκει αρωγούς και κάποια ΜΜΕ. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποια ήταν η κοινή πηγή της διαστρεβλωμένης είδησης που διοχέτευσαν τα διάφορα ΜΜΕ, δηλαδή κατά πόσο και ποιος εξαπάτησε αυτά τα ίδια, παρόλο που δεν μπορεί παρά να έχουν και τη δική τους ευθύνη που δεν έλεγξαν τις πληροφορίες τους.

Ευθύνη όμως έχουμε και όλοι μας. Ευθύνη να μην εφησυχάζουμε, ευθύνη να οργιζόμαστε, ευθύνη να παρεμβαίνουμε, ευθύνη να καταγγέλλουμε. Το αυγό του φιδιού το εκκολάπτουν πια όχι μόνο οι δηλωμένοι φασίστες και ρατσιστές αλλά και τα διάφορα κέντρα εξουσίας που καλλιεργούν και προωθούν πολύ συνειδητά την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, δημιουργώντας έτσι και συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού. Πρέπει να μας βρίσκουν μπροστά τους, σταθερά και ανυποχώρητα.

Μερόπη Τσιμίλλη-Μιχαήλ

2 Σεπτεμβρίου 2021