marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Το 3ο Ετήσιο Συνέδριο "Η Αριστερά και το Κυπριακό"*

Όπως γράφαμε στο κάλεσμα για το 1ο μας Συνέδριο "Η Αριστερά και το Κυπριακό", που έγινε στις 30 του Γενάρη 2016,

"Η πρωτοβουλία για αυτή τη διοργάνωση γεννήθηκε μέσα από τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες μας σε σχέση με τη σημερινή κρίσιμη καμπή στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού, καθώς και από την πεποίθησή μας ότι ο κόσμος της Αριστεράς επιθυμεί αλλά και οφείλει να μπει σε μια διαρκή συζήτηση και παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν την επιδιωκόμενη διευθέτηση".

Ως εκ τούτου, επιδίωξη και του 1ου Συνεδρίου και το 2ου, που έγινε στις 13 του Μάη 2017, ήταν να φέρει μαζί διάφορα ρεύματα της Κυπριακής Αριστεράς, που να καλύπτουν όλο το φάσμα της και στις δύο κοινότητες, για την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα πολιτικής και μορφές δράσεις της Αριστεράς σε σχέση με το Κυπριακό. Και όντως, αυτό το πέτυχαν και τα δύο Συνέδρια.

Όμως, οι προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ίσως την πιο κρίσιμη και επικίνδυνη μέχρι τώρα. Πολλά είχαν συμβεί μετά από το 2ο Ετήσιο Συνέδριο. Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Crans Montana - ένα βήμα πριν τη συμφωνία, οι βουλευτικές εκλογές στο Βορρά και οι προεδρικές εκλογές στο Νότο, η εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, η υποβόσκουσα κρίση που επικεντρώνεται στους υπεράκτιους υδρογονάνθρακες και η απειλητική άνοδος της ακροδεξιάς θέτουν την Κυπριακή Αριστερά και στις δύο κοινότητες μπροστά σε νέες προκλήσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η δυναμική που δημιούργησαν τα προηγούμενα Συνέδρια ήταν ιδιαίτερα επιτακτική. Το 3ο ετήσιο Συνέδριο, κάτω από τον ίδιο τίτλο, πραγματοποιήθηκε στις 2 του Ιούνη 2018 (στα Ελληνικά και Τουρκικά με ταυτόχρονη μετάφραση). 

Βασικές αφετηρίες και των τριών Συνεδρίων ήταν,

Ενώ το 1ο και το 2ο Ετήσιο Συνέδριο επικεντρώθηκαν στο ρόλο της Αριστεράς στο Κυπριακό και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, φιλοδοξία του 3ου Συνεδρίου ήταν να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του ρόλου αυτού και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Αριστερά, προσβλέποντας στη συζήτηση πολιτικών θέσεων που θα μπορούσαν να εναρμονίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για το σοσιαλισμό.

Η ανταπόκριση στην ανοικτή πρόσκληση που απευθύναμε ήταν και πάλι θερμή και ουσιαστική. Με χαιρετισμούς από τους Άντρο Κυπριανού, Τάκη Χατζηδημητρίου και Μουχιττίν Οζσαγλάμ (εκ μέρους του CTP), με οπτικογραφημένο χαιρετισμό από τον Γιάνη Βαρουφάκη, με την παρουσίαση "Το δίκαιο της θάλασσας για τις θαλάσσιες ζώνες – Η περίπτωση της Κύπρου"  από τους Τουμάζο Τσιελεπή και Σταύρη Καλοψιδιώτου, και με 23 ομιλητές από όλη την κυπριακή Αριστερά - μέλη πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και τάσεων της Αριστεράς και στις δυο κοινότητες, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές - εκτιμάται ότι το Συνέδριο ανταποκρίθηκε στο στόχο του και, δίκαια, μπορεί να θεωρηθεί, και να καθιερωθεί, ως ένας θεσμός ουσιαστικής επικοινωνίας.

Η έκκληση και απαίτηση όλων των συνέδρων, ομιλητών και μη, ήταν να διατηρήσει η Αριστερά στο σύνολό της την πρωτοπορία και στο Κυπριακό και σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση του τόπου και να ενισχύσει τη δράση της. Ακόμα και μετά από διευθέτηση του Κυπριακού, η συζήτηση ανάμεσα σε όλη την κυπριακή Αριστερά, με στόχο και την επίτευξη κοινής δράσης, θα παραμείνει πρωταρχικό καθήκον, τόσο για τη διασφάλιση και βιωσιμότητα της διευθέτησης ώστε να εμπεδωθεί και ως λύση, όσο και για τη δημιουργία στέρεας βάσης για τους αγώνες για την πρόοδο και τον κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό στην Κύπρο.

* Το πρόγραμμα του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου είναι αναρτημένο σε τρεις γλώσσες στο "The Left and the Cyprus Problem", στο facebook. Σύντομα, θα αναρτηθούν σε blog οι ομιλίες και χαιρετισμοί.

Οργανωτική Επιτροπή "Η Αριστερά και το Κυπριακό"
01 Ιουλίου 2018